Oldal kiválasztása

Fogyasztók Világnapja március 15. Ismerjük a fogyasztóvédelmi alapjogokat?

2024. 03. 14. | Hírek

A fogyasztói jogok védelmét első alkalommal John F. Kennedy amerikai elnök fogalmazta meg nyilvánosan 1962. március 15-én, melynek tiszteletére 1983 óta ezen a napon tartják a Fogyasztók Világnapját. Kennedy elnök hirdette ki a négy alapvető fogyasztói jogot (a biztonsághoz, az információhoz, a választáshoz és a képviselethez való jog). Ez volt az első olyan alkalom, hogy bármely politikus ilyen alapelveket fogalmazott meg a fogyasztók védelmével kapcsolatban. Az évek folyamán ezeknek a jogoknak száma nyolcra szaporodott, melyeket 1985 áprilisában az ENSZ közgyűlése hivatalosan is deklarált.

 

A nyolc fogyasztóvédelmi alapjog

 

  1. Az alapvető szükségletek kielégítéséhez való jog. (A túlélést biztosító fogyasztási cikkekhez és szolgáltatásokhoz való hozzájutás joga.)

 

  1. Biztonsághoz való jog. (A veszélyes termékek és eljárások ellen való tiltakozás joga, a fogyasztót védeni kell az életére és egészségére veszélyes árucikkektől és szolgáltatásoktól.)

 

  1. Tájékoztatáshoz való jog. (Jog az információhoz, a jól informált döntéshozás, és a tisztességtelen vagy félrevezető reklámozás és címkézés elleni védelem érdekében.)

 

  1. A különféle termékek és szolgáltatások közötti választás joga.

 

  1. Képviselethez való jog. (Jog a fogyasztói érdekek képviseletéhez a törvényhozásban és a végrehajtásban, valamint a termékek és szolgáltatások kifejlesztésében.)

 

  1. Jog a kártérítéshez. (Ellentételezéshez való jog, nem megfelelő minőségű fogyasztási cikk, vagy szolgáltatás esetén.)

 

  1. Oktatáshoz való jog. (A tájékozott és tudatos fogyasztóvá váláshoz szükséges ismeretek és tudás elsajátításához való jog.)

 

  1. Jog az egészséges és elviselhető környezetben való élethez. (Mindenkinek joga van a méltóságot és jólétet biztosító félelem- és veszélymentes környezethez.)

0 hozzászólás