Oldal kiválasztása

Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás

2023. 03. 28. | Hírek, Tudástár

A Magyar Nemzeti Bank már három éve bevezette a lakáshiteleket követően az otthonbiztosítások esetében is a fogyasztóbarát minősítési rendszert. Ennek ellenére sokan nem ismerik még ezt a rendszert, pedig ezzel a lépéssel a cél: támogatni az egységes minimum feltételeknek megfelelő, jól összehasonlítható és fogyasztóbarát szolgáltatást nyújtó pénzügyi termékek terjedését.

 Szigorú követelményeket szabott meg a jegybank az új minősített otthonbiztosításoknál a kárrendezés, ügyféltájékoztatás, díjmódosítás terén, meghatározta az alapbiztosítási szolgáltatások minimum sztenderd jellemzőit, s javaslatot tett kiegészítő biztosítási szolgáltatási körre is.

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) Alapcsomag elemi károkat, illetve általános, a háztartásokat tipikusan érintő káreseményeket biztosít. Az Alapcsomagban foglalt káreseményeket (definíciók, kizárások és mentesülések) a Magyar Nemzeti Bank minimum-követelmény jelleggel egységesítette családbarát, zöld és digitális szempontok mentén.

Kiegészítő fedezetként a lakáshoz közvetlenül kapcsolódó, gyakoribb káresemények is biztosíthatók, amelyek megnevezésükben szintén egységesítettek. Az Alapcsomag és az elnevezésében egységesített kiegészítő fedezetek mellett egyéb, egyedi káresemények biztosítására is lehetőség van.

Az MFO termékek összehasonlíthatóságát az MNB által üzemeltetett összehasonlító oldal biztosítja, mely az alábbi helyen érhető el: https://minositettotthonbiztositas.mnb.hu/mfo/kalkulator. A díj és az ellenszolgáltatás közötti egyensúly erősítése érdekében az MFO termékek esetében a kárhányad (a veszélyközösség szintjén) minimum 50 százalék.

 A biztosítási összeg (biztosított ingatlan és ingóságok értéke) és a biztosítási díj indexálása (módosítása) egységes módszertanhoz kötött.

A legnehezebb helyzetekben, egzisztenciát fenyegető károk esetén rendkívüli eljárás alkalmazásának lehetősége választható. A kárrendezés ügyfélközpontú, illetve a teljes folyamatában jól nyomon követhető. A kárbejelentés, illetve a kárrendezés teljes folyamata digitális csatornán is elérhető.

  1. novemberére már 10 biztosító szerezte meg egyes otthonbiztosítási termékeivel a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás minősítést.

 

 

0 hozzászólás