Oldal kiválasztása

Online vásárlásról a fogyasztóknak

2022. 11. 17. | Hírek, Jó tanácsok

Az online vásárlásnak, mint minden más dolognak van jó és van rossz oldala, vannak előnyei és vannak hátrányai. Ennek során nem szabad megfeledkezni a termékbiztonságról és az egyéb veszélyekről sem. A fogyasztók, hasonlóan a hagyományos üzletben történő vásárláskor, itt is különböző módon vásárolnak. Egyesek sietnek, hogy mielőbb túlessenek rajta, mások pedig alaposan körbejárják a dolgot.

Az online vásárlás, gyors, időt kímélő, kényelmes, ezért egyre többen kedvelik. Azt azonban sosem szabad elfelejteni, hogy ezen a területen is a vásárlás, mint minden más esetben, akkor kezdődik, amikor a szándék csak formálódik és nézelődünk, keresgélni kezdünk az azonos rendeltetésű termékek között.

Az alábbi írás egy javaslat, hogy hogyan is bonyolítsunk le egy ilyen üzletet. Meg kell viszont említeni, hogy más módszerek is lehetnek jók vagy talán még jobbak.

  • Fontos, hogy a vásárlandó termékről minél több információt szerezzünk be, többek között azt, hogy a termék milyen paraméterekkel rendelkezik, ill. milyen szolgáltatásokat nyújt. Különösen fontos ez a felépítésükben bonyolultabb termékeknél, a műszaki cikkeknél. A műszaki cikkek (mosógépek, televíziók, notebookok, mobiltelefonok stb.) számos olyan funkcióval rendelkeznek, amelyeket nem eléggé ismerünk, sőt sokszor meg sem ismerünk, ezért azokat alig vagy sosem fogjuk használni. Emiatt mindig gondoljuk át, hogy szükségünk van-e az adott funkcióra, és ha úgy gondoljuk, hogy nincs, akkor keressünk egy olyan terméket, amely azt nem tartalmazza. Azok a vásárlók, akik pl. sosem használják egy sütő programozható, időzített indítását és befejezését, ne válasszanak ilyet. Persze, ha az adott funkció elhagyása egyáltalán lehetséges, mert pl. a mobiltelefonoknál egy sor olyan szolgáltatást építenek be a készülékbe, amely nélkül nem is találunk a piacon egyetlen márkát sem. Ne feledjük, a nem igénybe vett szolgáltatások költsége és profitja is benne van a készülék árában!

A műszaki paraméterek területén történő tájékozódás sokszor időigényes, továbbá a neten elérhető termék összehasonlítások sem eléggé részletesek, ill. részben hasznosak, mert csak az alap paramétereket vetik össze. Például, ha laptopot keresünk, fontos átgondolni, hogy azt milyen területen kívánjunk használni, milyen céllal kívánjuk vásárolni (otthonra, munkára, játékra stb.). A gép sebességénél pedig nem elég csak a processzor órajel-frekvenciáját nézni, hanem a többmagosoknál a gyorsítótárak kapacitását, a közöttük levő kommunikáció sebességét, a RAM méretét, továbbá a merevlemeznél a memóriaméreten kívül az adatolvasás/írás sebességét meghatározó típusa (HDD, SSD memória chippel, hibrid) is fontos. Megjegyzendő, hogy lehet nagysebességű számítógépünk, ha az internetes sávszélességünk alacsony, akkor pedig nem tud érvényesülni a gépünk nagy sebessége. A különböző márkák (pl. processzorok) műszaki összehasonlításánál mindig mértékadó a gyártó tájékoztatása a műszaki adatokról, továbbá a szakportálok elemzése és értékelése – ezt azonban mindig kritikusan kell szemlélnünk. Ugyancsak fontos szempont a termék energia felhasználása, amely különböző és lényegesen eltérhetnek egymástól. A vásárláshoz sok esetben hozzáértő szakemberre is szükségünk lehet, ilyenkor forduljunk tanácsért a témában járatos ismerőshöz vagy egy szaküzlet eladójához.

  • A vásárláshoz célszerű egy-két hasonló „tudású”, esetleg különböző márkájú terméket kiválasztani arra az esetre, amikor a döntésünkhöz az árat fontoljuk meg, ill. a forgalmazó megbízhatóságát vizsgáljuk. Ezelőtt azonban különösen az értékes és magas árú termékeknél célszerű felkeresni egy szaküzletet, hogy megtekintsük „élőben” is a kiválasztott terméke(ke)t, mivel a képgalériák, a műszaki adatok és a vásárlói vélemények nem adnak elegendő információt a teljes termékről („kinézésről”, designról). E látogatás alkalmat ad arra, hogy beszéljünk egy szakmailag hozzáértő eladóval is, aki felhívhatja a figyelmünket olyan körülményre is, amely addig eszünkbe sem jutott.
  •  
  • A következő lépés a termék és webáruház pontos kiválasztásához az ár, a szállítási határidő és a már említett webáruház megbízhatósága, biztonsága. Ehhez az általános szerződési feltételek (ÁSZF) áttanulmányozása alapvető jelentőségű, amelyben több fontos elem van, többek között az, hogy hol van az áruház székhelye, Magyarországon vagy külföldön. Ha külföldön, akkor vita esetén nehézkesebbé válhat jogaink érvényesítése. Ezért még az egyébként megalapozott igényünk (jótállási, szavatossági) is lehet időigényes és drága, különösen az EU-n kívüli országokban.

Vannak olyan webáruházak is, amelyek az internetes platformjukat felajánlják más kereskedőknek, így ilyen esetben nem a platform üzemeltetőjétől vásárlunk, ill. kötünk vele szerződést (erre az ÁSZF-ben fel is hívják a figyelmet), hanem egy ismeretlen cégtől, és így azzal kerülünk szerződéses jogviszonyba. Ez a tény később megnehezítheti az életünket.

Ezen kívül nehézséget okoz az, ha a webáruház „eltűnik” a netről. Ezért megfontolásunk tárgyát kell képeznie annak, hogy milyen kockázatot vállalunk az alacsonyabb ár érdekében. Egy webáruházhoz fűződő bizalmat növelhetik a különböző minősítő védjegyek vagy korábbi tapasztalataink.

Tanácsos az ÁSZF-t mindig letölteni, továbbá minden olyan oldalt elmenteni, amely a vásárlással (szerződéssel) kapcsolatosan releváns információt tartalmaz. Lehetnek ugyanis vállalkozásonként eltérő gyakorlatok, pl. a kiterjesztett jótállás, amelyet jogi előírás nem, csak az eladó/gyártó szabályozza. Az idő múlásával a webáruház az ÁSZF-jét jelentősen módosíthatja, megváltoztathatja. A jogorvoslathoz viszont mindig bizonyítékra lesz szükségünk a vásárlás idejéből.

  • A termék megrendelésekor fontos az is, hogy milyen fizetési módot választunk. Legbiztonságosabb az utánvét, vagyis a termék átvételekor történő fizetés, amikor lehetséges a csomag és a termék sértetlenségének ellenőrzése, amit meg is kell tennünk. Az esetleges sérülést rögzíteni (fénykép készítése), s azt későbbi bizonyíthatóság érdekében a szállítást végzővel igazoltatni kell.

Mobiltelefonról történő átutaláskor mindig figyelembe veendő, hogy a használt telefonon legyen telepítve és aktiválva egy a vírusok és kémprogramok elleni védelem, amely a pénzügyi műveleteink biztonságát szolgálja.

Mivel manapság a dokumentumokat (számla, jótállási jegy) elektronikusan küldik ki, a megőrzés érdekében mentsük ki azokat, hogy szükség esetén rendelkezésünkre álljanak jótállási és szavatossági ügyeink intézésekor. Ne feledjük, hogy egy jogvitában állításunkat nekünk kell bizonyítani!

0 hozzászólás