Oldal kiválasztása

E-BEJELENTŐ SZOLGÁLTATÁS

2022. 04. 22. | Hírek, Tudástár

Elindult az e-bejelentő szolgáltatás, mellyel a közműátírás és megváltozott adatok bejelentése néhány kattintással, egyetlen online felületen is elintézhető az e-bejelento.gov.hu oldalon, vagy személyesen az ország bármelyik kormányablakában. Nem szükséges tehát külön-külön felkeresni a közműcégeket, ezt az e-bejelentő elvégzi.

Az e-bejelentő szolgáltatás díjmentes, egyszerű és gyors ügyintézési lehetőség. A szolgáltatás lényege, hogy egy informatikai felületen keresztül be lehet jelenteni az adatváltozást, illetve el lehet intézni a közművek átíratását.

Adatváltozás bejelentése: Személyes adatok (név, lakcím, elérhetőség) megváltozását lehet bejelenteni, így nem csak lakcímváltozás esetén tudják igénybe venni, hanem például névváltozás esetén is, legyen az akár házasságkötés következménye, vagy bármilyen más okból. Fontos, hogy akkor is bejelenthetőek a megváltozott kapcsolattartási adatok (e-mail cím, telefonszám, levelezési cím), ha nem a bejelentő áll közvetlenül szerződésben a szolgáltatóval, de ő van megjelölve díjfizetőként (pl. bérleti szerződés alapján).

Felhasználóváltás bejelentése: A tulajdonosváltással (pl. adásvétel, öröklés, ajándékozás) vagy csupán szerződőváltással (pl. bérlet, haszonélvezet, használati jog átengedése) járó közműátírás egyaránt elvégezhető az e-bejelentőn keresztül (online vagy kormányablakban) a kiválasztott közüzemi szolgáltatók felé. A közműátírás intézhető új szerződőként, régi szerződőként vagy akár meghatalmazottként eljárva is.

Korábban fel kellett keresni minden olyan közmű céget, vagy más szolgáltatót, és az ügyfélszolgálaton keresztül külön-külön kellett ezeket a bejelentéseket megtenni. Jelenleg több mint harminc olyan közműcég van, amely már csatlakozott az e-bejelentőhöz. Akik a rendszerben benne vannak, az ő esetükben elegendő csak ezen a rendszeren keresztül ezt az adatváltozást egyszer bejelenteni, és valamennyi közműcég megkapja ezeket az adatokat felhatalmazás alapján.

Természetesen, ha esetleg olyan közműcéggel állunk kapcsolatban, aki még nem csatlakozott, ott sajnos a régi mechanizmus alapján kell eljárni. Fontos tudni, hogy egyelőre a csatlakozott áram-, víz-, gáz- és távhőszolgáltatások esetében van lehetőség igénybe venni ezt a szolgáltatást, de folyamatban van a telekommunikációs szolgáltatók csatlakozása is.

Hogyan lehet igénybe venni?

Az e-bejelentő szolgáltatásait jelenleg a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ) valamely azonosítási megoldásával (pl. Ügyfélkapuval) és a hozzá tartozó tárhellyel rendelkező magánszemélyek vehetik igénybe a https://e-bejelento.gov.hu weboldalon keresztül.

0 hozzászólás