Oldal kiválasztása

Országos Fogyasztóvédelmi Sulitábor – Fogyasztóvédelmi Sulihét – Országos Fogyasztóvédelmi Rajzpályázat

2021. 11. 24. | Hírek

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a 2021/2022-es tanévben is meghirdeti évről évre sikeres programjait a diákság részére. Ezek a programok a „Fogyasztóvédelmi Sulihét”, IX. Országos Fogyasztóvédelmi Sulitábor, valamint Országos Fogyasztóvédelmi Rajzpályázat.

Szövetségünk pályázatainak célja: a koruk folytán speciálisan védendő fogyasztóknak minősülő, általános- és középfokú intézmények tanulóinak fogyasztóvédelemmel történő megismertetése, szerepének bemutatása, tudatos fogyasztóvá nevelésük elősegítése új, eddig igénybe nem vett oktatási formák segítségével.

Mindegyik pályázaton részt vehet Magyarország valamennyi általános- és középfokú oktatási intézménye.

-„Fogyasztóvédelmi Sulihét” esetében a feladat az, hogy az adott intézmény keretein belül 2022. február-március hónapban egy héten keresztül fogyasztóvédelemmel foglalkozzanak. Egy kötelező feladatot írtunk elő, mégpedig egy rövid 2-3 perces videó elkészítése a fogyasztóvédelemről – ahogy a diákok látják. A többi az intézményekre van bízva, így sor kerülhet osztályfőnöki óra keretében megtartásra kerülő fogyasztóvédelmi oktatásra, fogyasztóvédelmi témájú pályaművek diákok általi elkészítésére, intézményi kereten belül lefolytatott fogyasztóvédelmi versenyre, fogyasztóvédelmi totóra, fogyasztóvédelmi témájú rajzpályázatra, egyéb, vonatkozó gyakorlati tevékenység megvalósítására, pl.: rímes vers írása, békéltető testületi formanyomtatvány kitöltése, írásos nyilatkozatok megírása a szavatossági-jótállási, indokolás nélküli elállási jog gyakorlása érdekében.

A videók közül a legjobb hármat elkészítő diákok és felkészítő tanáruk nyereményben részesül, a legtöbb videót készítő iskola pedig különdíjat kap.

IX. Országos Fogyasztóvédelmi Sulitábor: A legjobb „Fogyasztóvédelmi Sulihét” pályázatokat benyújtó iskolák tanulói és tanárai vehetnek részt a táborban, ahol a szállás és az étkezés-ellátás térítésmentes, azonban a pályázati feltételek nem teszik lehetővé az útiköltség térítését is, ezért ez utóbbit az iskolának/diákoknak kell állnia.

A tábor a Balaton északi partján fekvő Zánkán kerül megrendezésre, az Erzsébet Üdülőközpont és Tábor Zánka ad otthont a résztvevőknek 3 nap 2 éjszakás ott tartózkodással, tervezetten 2022. május végén-június elején.

Országos Fogyasztóvédelmi Rajzpályázat: Az Országos Fogyasztóvédelmi Rajzpályázat keretén belül a diákoknak feladatként ki kell választani azt a fogyasztóvédelmi területet az alábbi két fogyasztóvédelmi témakör közül, amelyben rajzpályázatukat be kívánják nyújtani:

– Átvertek vagy tönkrement? (témakör: szavatosság, jótállás)

– Tudatosság az interneten (témakör: internetes vásárlás)

Ezt követően szükséges a rajz, illetve rajzok elkészítése a megadott méretben (szabadon választható méretek: A2, A3, A4, A5) papír alapon, majd ez után azt meg kell küldeniük a Szövetségnek postai úton, egyúttal CD- (vagy DVD-) mellékletben is vagy más, rögzítésre alkalmas elektronikus formátumban.

A fenti kettő témakör jelenti egyúttal az Országos Fogyasztóvédelmi Sulirajzverseny két kategóriáját is, amelyekre a diákok önállóan és egyénileg pályázhatnak (feltüntetve a rajzok hátoldalán nevüket, életkorukat, lakcímüket, elektronikus elérhetőségüket, a kiválasztott versenykategóriát, felkészítő tanáruk nevét és elektronikus elérhetőségét, oktatási intézményük nevét és székhelyét).

Egy diák csak egy kategóriában összesen egy darab fekete-fehér vagy színes rajzzal pályázhat. A rajzoknak minden esetben kézzel kell elkészítésre kerülniük (például: színes ceruzával, zsírkrétával vagy épp festékkel), az elektronikusan kinyomtatott és így postai úton beküldött anyagokat nem vesszük figyelembe a vetélkedő során. Ugyanakkor – az előre meghatározásra került két különböző pályázati kategóriát kivéve – a diákok szabad kezet kapnak a rajzolás tárgyát, illetve témáját, valamint módját illetően, az lehet akár egy grafika, festmény vagy szénrajz vagy metszet is, benne alkalmazhatnak szöveges feliratokat.

A jelentkezőknél csak és kizárólag azt a megkötést alkalmazzuk, hogy a vetélkedőben 14-18 éves tanulók vehetnek részt.

A pályázaton résztvevő és a legszínvonalasabb pályázati anyagokat benyújtó diákok és egy-egy felkészítő tanáruk díjakban részesülnek a verseny Budapesten megtartásra kerülő Ünnepélyes Díjátadóján oly módon, hogy kategóriánként, a beérkezett legjobb rajzok közül az első hármat részesítjük nyereményben (és az egyes felkészítő tanárokat). Különdíjban részesül pedig az az oktatási intézmény, amelyből a legtöbb diák vesz részt a vetélkedőben.

A résztvevő iskolákat azáltal segítjük mindegyik pályázat során, hogy honlapunkon bárki számára elérhetővé teszünk egy fogyasztóvédelmi szakmai háttéranyagot, a korábbi évek gyakorlatától eltérve a fő hangsúlyt a digitális jogokra, és a megváltozott jótállás szabályokra helyezzük, de megtartva természetesen a jól bevált totó és egyéb részterületeket is.

Jelentkezni nem szükséges előre az iskoláknak, de természetesen bejelenthetik indulási szándékukat a feosz@feosz.hu emailcímen, a feladatokat 2022. február-március hónapban kell elvégezni. A rajzok esetében a pályamunkákat 2022. április 15-ig várjuk a feosz@feosz.hu emailcímen, valamint a 1191 Budapest Üllői út 178. postai címen, a rajzpályázat pályázati kiírása itt érhető el. Feosz Rajzpályázat pályázati felhívás

A Fogyasztóvédelmi Sulihét, Országos Fogyasztóvédelmi Sulitábor kapcsán pedig a rövid beszámolót és a 2-3 perces videókat várjuk ugyanezen határidőn belül. A teljes pályázati kiírás itt érhető el. FEOSZ Sulitábor pályázati felhívás

Készült az Innovációs és Technológiai  Minisztérium támogatásával.

0 hozzászólás