Oldal kiválasztása

Kettős minőség – Felhívás a multik felé!

2021. 11. 9. | Hírek, Tudástár

Kérjük a multicégeket, hogy már most a karácsonyi vásárlások előtt az eladó termékeknél is figyeljenek a magyar fogyasztók érdekeire is, és ne diszkrimináljanak abból a szempontból, hogy a magyar fogyasztók mások, mint egy másik tagállam fogyasztói. Ugyanazt nyújtsák a magyar fogyasztók számára is!

Elfogadhatatlan a fogyasztók bármilyen hátrányos megkülönböztetése egy adott termék tekintetében aszerint, hogy azt melyik országban árulják.

 Magyarország 2017-ben az elsők között kezdeményezett közös fellépést e káros gyakorlattal szemben. A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény (Fttv.) módosításával 2022. május 28-án lép hatályba a kettős minőség tilalma, azaz a fogyasztóvédelmi és élelmiszerbiztonsági hatóságok ekkortól szankcionálhatják a kettős minőség gyakorlatát, amely tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül.

 De a fogyasztók számára már most is fontos ez a kérdés, ezért a FEOSZ várja a fogyasztók bejelentését a tudatosfogyasztovedelem@gmail.com email címre, ha bárkinek gyanúja vetődik fel a kettős minőség kérdésében.

 A kettős minőség szabályozás célja, hogy függetlenül attól, hogy a vásárló milyen állampolgárságú, azonos minőségű termékhez jusson hozzá, amely mind a termék összetételének, mind a csomagoláson feltüntetett információknak az azonosságát jelenti.

A kettős minőség jelenségének fókuszában elsősorban az élelmiszerek állnak, ugyanakkor fontos ennek tilalma a háztartás-vegyipari és kozmetikai termékek területén is. Az élelmiszerlánc termékek pl.: élelmiszer, takarmány, vetőmag esetében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal járhat el, míg az utóbbi termékeknél a Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatóságai. 

A hátrányos megkülönböztetések szankcionálhatóak. A kiszabható bírság a gyártó árbevételének akár 5 százalékát is elérheti, multicégek esetében ez legfeljebb 500 millió forintos tétel lehet.

A jogszerű és objektív tényezőkkel indokolható különbségekről pl.: alapanyagot eltérősége, szezonalitása, helyi szabályozás a vásárlót tájékoztatni kell, azonban ez elsősorban az élelmiszer termékek esetében fordul elő. (pl. népegészségügyi termékadó, sótartalom szabályozása, szezonális és helyi összetevők)

A kettős minőség esetkörei, példák

  1. Hatóanyag tartalom eltérés

A kettős minőség alapesete, amikor a külföldi termék hatóanyag tartalma magasabb, de a címkéken szereplő összetétel megegyezik.

  1. Termékcímke és csomagolás vizsgálata

A termékcímkék és csomagolások összehasonlító vizsgálata alapján lehet megállapítani azt, hogy a vásárlás során, a csomagolást vizsgálva is megtévesztő-e a termék, nem csak az összetételt tekintve. Fontos szempont, hogy az átlagfogyasztó minimális csomagolási eltéréseket a hétköznapi vásárlás során nem tudja megkülönböztetni, ezért kerül sor a csomagolás szerinti megtévesztés vizsgálatára is. Ezek akár a fenntarthatósági szempontokra, akár a felhasználási lehetőségekre, mosás darabszámra utalhatnak.

  1. Forgalmazás szempontjából kettős minőség

 Forgalmazás szempontjából kettős minőségről beszélhetünk, ha külsőleg ugyanolyan, vagy nagyon hasonló termékekről van szó, de a külföldi termék hatóanyag tartalma magasabb, viszont a terméket nem forgalmazzák Magyarországon, így a magyar fogyasztóknak esélye sincs a jobb minőségű termékhez jutni – a terméken belül ezért nem mondhatjuk egyértelműen a kettős minőséget, viszont kereskedelmi, forgalmazási szempontból hátrányban vannak a magyarok.

Mindezek alapján tehát nemcsak abban az esetben valósul meg kettős minőség, amikor a hatóanyag eltér. Kettős minőségnek minősül a többlet információból adódó különbség is, és hátrányos a magyar fogyasztóra nézve az, hogy a magyar fogyasztók kevesebb információt kapnak egy adott termék vonatkozásában.

Indokolatlan, hogy több információt kap egy termékről egy német, vagy holland állampolgár, mint egy magyar. Sem közérthetőség, sem tudatosság és információszerzés tekintetében nem különböztethetjük meg hátrányosan a magyar fogyasztókat. Ráadásul ezen többlet információk gyakran fenntarthatósággal összefüggő tájékoztatásokat is tartalmaznak, amely ugyancsak rendkívül fontos a tudatos fogyasztói magatartás szempontjából. Kettős minőségnek minősül az az esetkör is, amikor az adott vállalkozás döntése alapján egy termékcsalád jobb, nívósabb darabjait Magyarországon nem árusítják, azaz forgalmazás szempontjából valósul meg a kettős minőség. Ebben az esetben azonban a magyar vásárlónak esélye sincs arra, hogy a termékcsalád „jobb, nívósabb darabjaihoz” hozzájusson idehaza, így hátrányosabb helyzetbe kerül a nyugat-európai vásárlókhoz képest, azaz egyértelműen megvalósul a kettős minőség.

Kérjük a multikat, figyeljenek a magyar fogyasztókra, lépjenek fel saját eszközeikkel is a kettős minőség ellen!

0 hozzászólás