Oldal kiválasztása

Elindultak a leárazások, az akciós termékre is jár a jótállás!

2021. 10. 14. | Hírek

Szinte egész évben találkozhatunk leárazásokkal, de az őszi időszakban ez fokozottabban jelentkezik, főleg ahogy közeledünk a karácsonyi ünnepekhez. Sokszor felmerül a kérdés, hogy ilyenkor is jár-e jótállás a termékre, vagy az akciós ár miatt esetleg nem élhetünk ezzel a jogunkkal? Lássuk, hogy mikor milyen jogok illetnek meg minket fogyasztókat!

Az első és legfontosabb, hogy kizárólag természetes személy vásárló minősül fogyasztónak, így a kötelező jótállással összefüggő jogok kizárólag akkor illetik meg a vevőt, ha természetes személyként vásárol, ha cég a vevő, akkor már nem. Erre egyre több helyen fel is hívják már a kereskedők a vásárlók figyelmét.

Az akciós termékek esetén alapvetően ugyanazok a jogok illetik meg a vásárlót, egyetlen kivétel van, mégpedig, ha valamilyen hiba miatt került sor az árleszállításra, például szépséghibás a termék. Ebben az esetben azonban rögzíteni szükséges, hogy mely hiba miatt nem élhet a vásárló kifogással. Tehát a szépséghibás (kívülről karcos) mosógépben is tönkremehet a motor, és ezen hiba miatt kérhetjük a motor javítását, de a szépséghiba eltüntetését nem.  

2021. január 1-től több ponton, lényegesen változtat a jogalkotó az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállás szabályain. Így változott az időtartam, bevezetésre került az elektronikus jótállási jegy, pontosításra került a kijavításra/kicserélésre előírt időtartam, valamint kibővült azon termékek köre, amikre kötelező jótállást kell biztosítani. Ennek ellenére még mindig találkozni olyan esetekkel, ahol a régi szabályokat alkalmazzák a kereskedők.

A jótállás időtartama a korábbi kötelező 1 év helyett, 1, 2, 3 évben került meghatározásra az eladási ár függvényében:

-10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén egy év,

-100 000 forintot meghaladó, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év,

-250 000 forint eladási ár felett három év.

Ezen értékhatárok miatt érdemes megfontolni, hogy mikor járunk jobban. Hiszen ha akciósan veszünk egy terméket 99.000 Ft-ért, akkor csak 1 év jótállást kapunk, míg nem akciósan 110.000 Ft-ért már 2 év jótállás jár a termékre.

Fontos kiemelni még, hogy a fogyasztási cikk kijavítása esetén a jótállás időtartama meghosszabbodik a javításra átadás napjától kezdve azzal az idővel, amely alatt a fogyasztó a fogyasztási cikket a hiba miatt rendeltetésszerűen nem használhatta.

0 hozzászólás