Oldal kiválasztása

Jelentős fogyasztóvédelmi változások – nem mindegy, hogy a valóságban is azt kapja-e a fogyasztó, amilyennek hirdeti magát a belföldi szálloda, panzió Magyarországon

2021. 05. 24. | Hírek

Találkozott a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének és a Magyar Turisztikai Ügynökségnek a javaslata

 Évek óta visszatérő probléma, panasz tárgya hogy a belföldi szálláshelyek igénybevétele során is a fogyasztó nem mindig azt kapta, kapja, amit ő remélt, hitt.

De ezzel csak akkor szembesült, és nem egy esetben egy „több gyermekes család” is, amikor már el akarta foglalni vagy foglalta a pihenéséül kiválasztott szállodás, panziót.

A panaszok nemcsak amiatt jelentkeztek, hogy a szálláshely szolgáltatása minőségen aluli volt, vagy az étkezés milyensége nem érte el az elvárható szintet, hanem azért is, mert a fogyasztók valójában akkor szembesültek az ár-érték aránnyal, amikor már a kiválasztott településen voltak. A reklamációjukra pedig sok esetben az volt a válasz: „pereljenek be”, el lehet menni.

Nem sok választásuk volt a pihenni vágyó fogyasztóknak, miután a szabadságukat már kivették, a pénzt befizették, hogy vagy igénybe veszik a szállást, majd utána élnek a minőségi kifogásukkal vagy hazamennek. Sokan az előbbit választották.

De joggal vetődik fel a kérdés, hogy sok egyéb, más szolgáltatás esetében sem mindig azt kapja a fogyasztó, amit szeretett volna. Mi ezzel a gond egy szállás igénybevétele során?  Rengeteg!

Az első, hogy a magyar fogyasztóknak sem mindegy, hogy a leginkább várt szabadságukat milyen körülmények között töltik el. Pihenni szeretnének, nem idegeskedni. Ez már önmagában elég indokul kell, hogy szolgáljon. 

Amennyiben tovább vizsgáljuk a kérdést, rögtön eljutunk ahhoz, hogy fogyasztóvédelmi szempontból a fogyasztó azt kapja-e a pénzéért, amit remélt, de jogi szaknyelvre lefordítva: azt kapta-e, amit látott a hirdetésben, ahogy becsalogatta a szálláshely a fogyasztót az értékesítési oldalra.

Természetesen sorolni lehetne azokat a marketing technikákat, melyekkel a fogyasztókat ráveszik arra, meggyőzik őket, hogy az általuk kiválasztott hazai szálloda a legjobb választás.

Úgy, hogy a magyar fogyasztók tisztában vannak azzal, hogy egy kis ráköltéssel, lehet, hogy jobb szolgáltatást kapnának egy valódi tenger mellett. Szerencsére azonban sokan még a Balatont kedvelik. Viszont a magyar fogyasztók a pénzükért szolgáltatást várnak el. 

Egy olyan szolgáltatást melynek alapja az összehasonlítás.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a fogyasztók érdekében olyan új javaslatot terjesztett be a Parlament elé, amely erősítheti a fogyasztói bizalmat.

Sok fogyasztói panasz volt az elmúlt években arra vonatkozóan is, hogy az internetes felületen lefoglalt szállás a valóságban teljesen más volt, pontosabban sokkal rosszabb, mint ahogy azt a feltüntette a szolgáltató.

Nem volt egy olyan egységes összehasonlítási alap a fogyasztók részére, amely sok-sok évvel ezelőtt még megvolt, de időközben ezt teljesen megszüntetésre került, azaz a szálláshelyek egységes szempontból történő osztályozása.

 A törvényjavaslat visszaállítja ezt, egységes minősítési szempontokat vezet be, a fogyasztók választását megkönnyíti, segíti, amikor döntenek arról, hogy nyaralásukat hol töltsék.

0 hozzászólás