Oldal kiválasztása

Vigyázat, csalás! Fontos a járvány alatt is a felelős, tudatos fogyasztó döntés Mindent gyógyító csodaszerek, pénzért elérhető oltás, újabb és újabb fogyasztóvédelemhez is kapcsolódó esetek A Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi szakemberei is segítenek

2021. 03. 10. | Hírek

Egy éve mindenki életét felforgatta a koronavírus járvány. Sok információ érhető el, rengeteg az álhír, mind a vírussal szembeni védekezés, mind a betegség lefolyása, mind az oltással kapcsolatban. Újabb és újabb ajánlatokkal támadnak a tisztességtelen webáruházak, termékbemutatós vállalkozások, akik a járványhelyzetet kihasználva kínálják legújabb termékeiket.

 

Rengeteg fogyasztóvédelmi kérdést vetnek fel ezek, hiszen a fogyasztóvédelmi alapjogok között szerepel többek között:

 

– a biztonsághoz való jog (fogyasztót védeni kell az életére és egészségére veszélyes árucikkektől és szolgáltatásoktól)

 

– a tájékoztatáshoz való jog (jog az információhoz, a jól informált döntéshozás, és a tisztességtelen vagy félrevezető reklámozás és címkézés elleni védelem érdekében).

 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy gyógyászati termékek, vagy gyógyhatású készítmények vásárlása előtt mindenképpen érdemes konzultálni a háziorvossal/szakorvossal, hiszen amennyiben tud is segíteni az adott termék, nem biztos, hogy az mindenki számára alkalmazható.

 

Kerüljük a szórólapokon, ingyenes magazinokban hirdetett termékek vásárlását illetve az olyan weboldalakról történő vásárlást, ahol szinte a terméket értékesítő vállalkozásról semmit nem tudhatunk meg. (Egy telefonszám ismerete, vagy egy email cím még nagyon kevés adat, ismernünk kell a pontos cégnevet, székhelyet, cégjegyzékszámot, adószámot, hiszen így derülhet ki, hogy egyáltalán magyarországi vállalkozásról van-e szó.)

 

De a legfontosabb: tilos vásárolni oltást, amit biztos, hogy illegálisan árusítanak. Nem szabad elhinni, ha ennek ellenkezőjét állítja akár egy weblap, akár egy álszakember.

 

Találkozhattunk már olyan hirdetésekkel, ahol ismert, médiában szereplő járványügyi szakemberek nevét, arcát használják fel annak érdekében, hogy hitelesnek tűnjön a reklám. Nem szabad bedőlni ennek a módszernek sem!

 

Ha kérdésük van a fogyasztóknak, forduljanak a gyógyszerészekhez/kezelőorvosaikhoz, illetve böngésszék a www.koronavirus.gov.hu weboldalt, ahol az információkat folyamatosan frissítik.

 

Jelenleg minden magyar fogyasztónak bízni kell a szakemberekben, nem szabad elhinni semmit abból, ha például egy vállalkozás olyan tisztességtelen gyakorlatot folytat, melynek célja a fogyasztói hiszékenység kihasználásával annak elérése, hogy vegye meg az általa ajánlott eszközt vagy egy annak hirdetett, de valójában semmilyen hatással nem bíró eszközt.

 

A Miniszterelnökséghez tartozó, fogyasztóvédelemben is kulcsszerepet játszó Kormányhivatalok fogyasztóvédelmi főosztályai, osztályai is azonnal megteszik a szükséges lépéseket, ha olyan vállalkozások kerülnek a látókörükbe, akik a jelenlegi helyzetben ki akarják használni a fogyasztókat.

 

A világjárvány előtt is számtalan esetben találkozhattunk már betegségeket azonnal meggyógyító termékek reklámozásával. Ez a jövőben mindinkább fel fog erősödni.

 

Kérjük a fogyasztókat, hogy sokkal nagyobb tudatossággal járjanak el a jövőben az egészségügyi állapotukra hatással bíró termékek vásárlása előtt. 

 

Mindenképpen próbáljunk különböző internetes fórumokon is érdeklődni arról, hiszen sok esetben azonnal rengeteg pórul járt fogyasztótól olvashatunk véleményt, így elkerülhetjük, hogy azon túl, hogy több tízezer forintot kidobtunk az ablakon, még az egészségünket is veszélyeztessük.

 

Ne felejtsük: a legfontosabb érték az egészség, csak utána következik a fogyasztó vagyoni jogainak védelme! 

0 hozzászólás

Trackbacks/Pingbacks

  1. Nem vásároljon a neten koronavírus elleni vakcinát - dunaharaszti online - […] A gyógyászati termékek, vagy gyógyhatású készítmények vásárlása előtt mindenképpen érdemes konzultálni a háziorvossal/szakorvossal, hiszen amennyiben tud is segíteni az…