Oldal kiválasztása

Új energiacímkék

2021. 03. 2. | Hírek

2021 március 1-jén új energiacímkézési rendszer lép hatályba, amelyet az Európai Bizottság hagyott jóvá. A folyamatos technológiai fejlődés, és különösen a „+” jelek zavaros értelmezhetősége megkövetelte az A–G osztályokhoz való visszatérést, hozzáadott pluszjelek nélkül.
Az energiacímkék jelzik, hogy egy adott készülék milyen energiahatékonysági kategóriába tartozik. Ez egy átfogó, az Unió területére kiterjedő rendszer, amely segíti a fogyasztókat az elektromos készülékek tulajdonságainak jobb megértésében, és az energiahatékony készülék kiválasztásában. Ugyanakkor motiválja a gyártókat a fogyasztók és a környezet számára is előnyös innovációk kidolgozására.
Az energiacímkézési rendszert először 1995-ben vezették be. A 2021. március 1-ig használt A+, A++ és A+++ osztályokat a 2010-es módosítás vezette be, azonban ezek az idő múlásával átláthatatlanok lettek. Az új termékek többsége a legmagasabb kategóriákba (A+, A++ és A+++) tartoztak, míg a legalacsonyabb kategóriában alig voltak termékek.
Ez azt a látszatot kelthette a fogyasztókban, hogy a piacon található egyik leghatékonyabb terméket vásárolják, amikor például egy A+ készüléket szereztek be, de a valóság az, hogy az A+ kategória gazdaságosság tekintetében a harmadik helyen állt.
A címkézési rendszer megváltoztatása ezért szükségszerű volt.
A fő változás az A+, A++ és A+++ osztályok elhagyása és az A-G skálához való visszatérés. Tehát a leggazdaságosabb termék most már az „A” osztályú jelölést, a legkevésbé gazdaságos termék pedig a „G” osztályú jelölést fogja kapni. Az új rendszer így hosszú évekig elegendő mozgásteret biztosít a további technológiai fejlődéshez, és lehetőséget nyújt arra, hogy az új még gazdaságosabb készülékek magasabb osztályokba kerülhessenek.
Továbbá terméktől függően az új energiacímkék nem csak az áramfogyasztást, hanem egyéb energiával és nem energiával kapcsolatos információkat is feltüntetnek, például a mosásonkénti vagy mosási ciklusonkénti vízfogyasztást, tárolási kapacitást, zajkibocsátást, stb. Mindezek az intuitív grafikai jelölések megkönnyítik a termékek összehasonlítását, és a készülékek tudatosabb kiválasztását teszik lehetővé. A hűtéstechnikához most a hűtőszekrény vagy a fagyasztó űrtartalmáról olvashatunk információkat, a borhűtőknél az űrtartalmat nem literben, mint korábban, hanem a 0,75 liter térfogatú borosüvegek számában fogják megadni.
Mosogatógépeket, mosógépeket (szárítógépeket), hűtőszekrényeket, fagyasztókat 2021. március 1-től már csak új energiacímkével lehet forgalomba hozni.

0 hozzászólás