English Magyar WAI

Kiadványok

Tudatosabb fogyasztók, felkészültebb szakemberek

Megjelent a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége legújabb kiadványa, "Tudatosabb fogyasztók, felkészültebb szakemberek" címmel. A Szövetség a kiadványt a TÁMOP 5.5.6-08/1-2008-0001 azonosító számú, " A fogyasztóvédelem társadalmasítása tudatos fogyasztói magatartás kialakításával" című pályázat keretén belül megvalósított projektje zárókiadványaként jelentette meg. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Fogyasztóvédelem Iskolásoknak

 

Új kiadványt jelentetett meg a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.  A Fogyasztóvédelem Iskolásoknak című kiadvány 16 oldalon keresztül ad tanácsokat a kiszolgáltatott fogyasztói rétegnek, a fiataloknak, ugyanakkor a felnőttek által is hasznosítható ismereteket tartalmaz. A teljes kiadvány elérhető ide kattintva.
 
Célunk ezzel a kiadvánnyal az, hogy a már oly sokszor emlegetett fogyasztói tudatosságra és magabiztosságra neveljük őket. Reméljük, hogy a későbbiekben örömmel és gyakran fogják forgatni, és hasznos ismereteket merítenek ebből a tájékoztató anyagból, mely segít abban, hogy akár ők, akár szüleik eligazodjanak a mai, egyre bonyolultabb fogyasztói világban.
 
A kiadvány végén található kérdéssor pedig a tanároknak nyújthat segítséget a fogyasztóvédelmet érintő egyes kérdések tanórák keretén belül történő megvitatásához. Bízunk abban, hogy a kiadvány segítségével a jövőben tudatosan és határozottan lépnek fel a fiatalok fogyasztóvédelmi jogaik érvényesítése során. A teljes kiadvány elérhető ide kattintva.

Újabb médiakampány a fogyasztói tudatosság erősítéséért

A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával került sor televíziós és rádiós spotok elkészítésére 2013-ban a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által. A médiakampány során televíziónézők és rádióhallgatók milliói értesülhetnek közérthetően fogyasztói jogaikról. A spotok az alábbiakban elérhetőek témakör szerinti csoportosításban:

Panaszügyintézés

- rádióspot

- televízióspot

Békéltető Testület:

- rádióspot 

- televízióspot

Jótállás, szavatosság

- rádióspot

- televízióspot 

Utazás

- rádióspot 

- televízióspot 

 

Információs kampány a fogyasztók széleskörű tájékozottságáért

A Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával került sor televíziós és rádiós spotok elkészítésére a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által. A különböző televízió-és rádiócsatornákon lejátszásra kerülő kisfilmek és hanganyagok célja, hogy minél tudatosabb fogyasztói kör jöjjön létre, mely ismeri jogait és azok érvényesítésének módjait. A spotok az alábbiakban elérhetőek:

Panaszügyintézés

- rádióspot

- televízióspot

Békéltető Testület:

- rádióspot 

- televízióspot

Jótállás, szavatosság

- rádióspot

- televízióspot 

Üzleten kívül kötött szerződések

- rádióspot 

- televízióspot 

 

A pénzügyi válság hatásait enyhítő pénzügyi kiadvány

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége fontosnak tartja, hogy a középiskolás korosztály is minél hamarabb megismerkedjen a fogyasztóvédelmi ismeretekkel, ezen belül a pénzügyi ismeretekkel is. Éppen ezért készült el A pénzügyi válság hatásait enyhítő pénzügyi kiadvány a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával.  A kiadvány elsődleges célja a diákok pénzügyi ismereteinek bővítése, tudatos fogyasztóvá válásuk elősegítése ezáltal a pénzügyi válság hatásainak enyhítése.

Fogyasztóvédelmi kalauz

Fogyasztóvédelmi kalauz - oktatási segédlet címmel megjelent a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége újabb kiadványa. A Mintalevelek és szerződéstípusok - a fogyasztóvédelemben c. kiadvány mellett a Kalauz szintén a Szövetség által megvalósított TÁMOP 5.5.6-08/1-2008-0001 azonosító számú projekt keretében jelent meg.

 

Tájékoztató füzet az üzleten kívüli értékesítésről

   Megjelent a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége legújabb kiadványa," Tájékoztató füzet az üzleten kívüli értékesítésről" címmel. A Szövetség a kiadványt a TÁMOP 5.5.6-08/1-2008-0001 azonosító számú, " A fogyasztóvédelem társadalmasítása tudatos fogyasztói magatartás kialakításával" című pályázat keretén belül megvalósított projektje során jelentette meg. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Mintalevelek és szerződéstípusok - a fogyasztóvédelemben

Mintalevelek és szerződéstípusok a fogyasztóvédelemben

A TÁMOP 5.5.6-08/1-2008-0001 azonosító számú, "A fogyasztóvédelem társadalmasítása tudatos fogyasztói magatartás kialakításával" tárgyú felhívás keretében, a "A tudatos fogyasztói magatartás kialakítása és fogyasztóvédelmi szakemberképzés a kiszolgáltatott fogyasztók védelmének érdekében" c. projektje megvalósítása során megjelent a FEOSZ új kiadványa "Mintalevelek és szerződéstípusok - a fogyasztóvédelemben" címmel. Reméljük, hogy a kiadvánnyal hatékony segítséget tudunk nyújtani az olvasóknak a mindennapi és a fogyasztóvédelmet érintő kérdéseik megválaszolásához. 

Tájékoztató füzet a pénzügyi szolgáltatásokról

Tájékoztató füzet a pénzügyi szolgáltatásokról címmel sor került a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége legújabb kiadványának megjelentetésére. A tájékoztató füzetben a pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó alapfogalmak kerülnek tisztázásra. A kiadvány megjelentetésére a TÁMOP 5.5.6-08/1-2008-0001 azonosító számú, " A fogyasztóvédelem társadalmasítása tudatos fogyasztói magatartás kialakításával" című projekt keretén belül kerüt sor.

Betegjogok

Sajnos bárkivel megeshet, hogy egészségügyi ellátásra szorul. Az emberek többsége viszont nincs tisztában azzal, hogy milyen jogok illetik meg ilyen esetben. A kiadványban megpróbálunk ebben segítséget nyújtani. A brosúra emellett csokorba szedi azokat a hatóságokat, intézményeket, szervezeteket, ahová panasz esetén fordulhatunk, továbbá hasznos információkat tartalmaz az európai egészségbiztosítási kártyáról is.

Amit a CE jelölésről tudni érdemes

Bár 1993-as bevezetése óta közel másfél évtized telt el, a fogyasztók döntõ többsége továbbra sincs tisztában azzal, hogy mit jelent a CE jelölés, amelynek logójával nap mint nap találkozhatunk, hiszen a mûszaki cikkektõl kezdve a játékokon át szinte minden terméken megtalálható. A kiadványból megtudhatjuk, hogy mire szolgál valójában a jelölés.

Zsebedben az euró

A kiadványban az Európai Unió közös valutájával kapcsolatos tudnivalókkal szeretnénk megismertetni a fiatalokat, amely igen fontos, hiszen Magyarország is csatlakozni kíván az euróövezethez. Bár ez csak évek múlva fog bekövetkezni, nem lehet azonban elég korán elkezdeni a fogyasztók felvilágosítását. A kiadvány nem pusztán gazdasági szempontból közelíti meg a kérdést, hanem annak a fogyasztók mindennapjait érintõ hatásával is foglalkozik.

Fogyasztóvédelmi kisokos kisokosoknak

Az elsõsorban általános iskolásoknak szóló, zsebben elférõ, játékos kiadvány célja az, hogy az ABC betûit sorba véve a diákok egy-egy fogyasztóvédelemmel kapcsolatos fogalommal ismerkedjenek meg. Így többek között az árfeltüntetés szabályáról, a békéltetõ testületi eljárásról, az elõlegrõl, jótállásról, panaszkezelésrõl, reklámról kaphatnak rövid összefoglalót.

Világháló

Napjainkban a fiatalok egyre többször használják az internetet, olykor nem pusztán ismerkedésre, információszerzésre, hanem vásárlásra is, hiszen csak néhány kattintás és kinyílik a világ: több üzlet árajánlatát lehet pillanatok alatt összehasonlítani. Az internet jó és hasznos dolog, de fontos, hogy kellõ körültekintéssel használjuk. Ezzel a fiataloknak szóló kiadvánnyal szeretnénk felhívni a figyelmet néhány fontos dologra, amellyel elkerülhetõek a buktatók.

Békéltető testületi eljárások

Kiadványunkban megpróbálunk abban segítséget nyújtani, hogy - laikusok számára is érthető formában - megismertessük a fogyasztókkal és a gazdálkodó szervezetekkel a békéltetõ testületi eljárást. A kiadvány tartalmazza a békéltető testületek mûködésére vonatkozó tájékoztatót, a békéltető testületi eljárás megindítására szolgáló űrlapot, valamint mintákat az eljárás során használt dokumentumokra és az eljárást lezáró egyes határozati típusokra.
Tudja Ön, mi az a békéltető testület?

Fogyasztóvédelmi tájékoztató

A tudatos fogyasztói magatartás kialakításához elengedhetetlenül szükséges a fogyasztók számára, hogy tisztában legyenek az õket érintõ rendelkezésekkel, így például azzal, hogy mit tehetnek, ha vásároltak egy terméket, amely a vásárlást követõen rögtön elromlott; ha az utazási iroda, amelyiknél befizettek a nyaralásra, csõdbe ment; ha az interneten rendeltek egy terméket, de meggondolták magukat. A kiadványból ilyen és ehhez hasonló, a mindennapi életben gyakran felmerülõ kérdésekre kaphatunk választ. Emellett olyan mindig idõszerû témákat taglal még mint például a közüzemi számlák, a bírósági eljárás vagy a banki kölcsönök és betéti formák.

Hasznos fogyasztóvédelmi tanácsok középiskolásoknak

2004 második felében az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Fõigazgatósága közzétette a "Fogyasztóvédelem az Európai Unióban: Tíz alapelv" címû - elsõsorban a fiataloknak szánt - munkáját. A FEOSZ az elkészült anyagban leírtak figyelembevételével a magyarországi fogyasztók, fiatalok tájékoztatására szánt kiadványt készített.

Tartalom:

  • Vásárolj azt, amit kívánsz és ott, ahol kedved tartja!
  • Ha nem mûködik, vidd vissza!
  • Csak biztonságos és az egészségre nem veszélyes termékeket adhatnak el neked!
  • Légy tudatában annak, hogy mit eszel!
  • Csak tisztességes szerzõdést írj alá!
  • Jogod van másként dönteni!
  • Az árak összehasonlítását egyszerűvé kell tenni!
  • Ne engedd magad félrevezetni!
  • Védd magad az üdülés alatt is!
  • Intézd hatékonyan a határon átnyúló vitás ügyeket is!

Naptár (2008)

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége 2008-ban egy naptárt jelentett meg az általa meghirdetett fogyasztóvédelmi rajzversenyre beérkezett legsikeresebb alkotásokból. A rajzok mellett hasznos fogyasztóvédelmi tanácsokat is találhatnak a diákok.