English Magyar WAI

Hírek

Online médiakampány a tudatos fogyasztói magatartás elterjesztéséért

2016-05-30 09:23:18

A garancia-jótállás értelmezése, az árucsere fogyasztóvédelmi előírásai, a nyugta megőrzésének fontossága. Többek között ezekkel a témakörökkel is foglalkozott a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a 2016. január 15-én elindult, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával megvalósult nagyszabású közösségi médiakampányban, amellyel célunk a tudatos fogyasztói magatartás elterjesztése volt.

A Sberbank megsértette az ingyenes készpénzfelvételi szabályokat

2016-05-30 09:16:06

A Magyar Nemzeti Bank a nemrég közzétett határozatában 4 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Sberbank Magyarország Zrt.-t a díj- és költségmentes készpénzkifizetésre és készpénzfelvételre vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. A bank az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét a költségek átmeneti felszámításával biztosította, amelyet jogsértően csak a következő hónapban térített vissza a fogyasztóknak – olvasható az MNB internetes honlapján.  

Törölni kell a Rubik-kocka formáját ábrázoló uniós védjegyet

2016-05-28 17:37:48

 Az uniós bírósági főtanácsnok szerint törölni kell a Rubik-kocka formáját ábrázoló európai uniós védjegyet - tudatta közleményében a luxembourgi székhelyű Európai Unió Bírósága.

A nem kötelező érvényű főtanácsnoki indítvány indoklásában kifejti: meg kell tagadni a lajstromozást az olyan formák esetében, amelyek alapvető jellemzői szorosan kapcsolódnak az áru fő funkciójához. Ha ezeket a jellemzőket egyetlen gazdasági szereplő számára tartanák fenn, akkor a versenytársak nem adhatnának áruiknak olyan formát, amely az áruk használatához célszerű lenne. Így a védjegyoltalom nagymértékben csökkentené a versenytársak azon lehetőségét, hogy az ugyanezen műszaki megoldást megtestesítő formákat hozhassanak forgalomba.