English Magyar WAI

 

 

Hírek

Kellékszavatosság, termékszavatosság, Új Ptk-Ptk: mi a különbség? - Összefoglaló táblázatok

2015-05-28 09:23:46

A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 2014. március 15-i hatályba lépésével habár nem jelentősen, de módosultak a kellékszavatossági szabályok, sőt egyúttal a termékszavatosság folytán már a gyártóval szemben is fordulhatnak a fogyasztók hibás teljesítés esetén igényükkel. Ugyanakkor a beérkező fogyasztói kérdések alapján látszik, hogy még nincsenek elegen tisztában a kapcsolódó szabályokkal vagy épp sokan csak a korábban hatályos, Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény rendelkezéseiről tudnak. Ezért a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége közérthető összehasonlító táblázatokat állított össze a fogyasztók tájékoztatása érdekében a témakörben, amelyek ide kattintva érhetőek el.

Újabb felügyeleti bírságok az elszámolások késedelmes megküldése miatt

2015-05-26 14:18:07

A Magyar Nemzeti Bank újabb bírságokat szabott ki az elszámolási határidőt megsértő pénzügyi intézményekkel szemben. Két pénzügyi vállalkozás és egy kereskedelmi bank összesen 7,5 millió forint bírságot kapott amiatt, mert késve küldte ki a fogyasztóknak az elszámolási értesítők egy részét – olvasható az MNB internetes honlapján.

Tájékoztatás a bírósági perek miatt később elszámoló pénzügyi intézményekről

2015-05-12 09:25:35

A 2015. március elseje után befejeződő – pénzügyi intézmények által a deviza alapú hitelszerződések vonatkozásában indított – elszámolási perek folytán több pénzintézet esetében módosul az elszámolási értesítők megküldésének határideje. Ez azt jelenti, hogy érintett hitelintézetekkel szerződő fogyasztók csak később kapják meg az elszámolási értesítőjüket arról, mekkora összeg jár vissza nekik.