English Magyar WAI

Hírek

A fogyasztóvédelmi békéltetés fejlődése Magyarországon

2020-05-31 10:30:54

 

A napokban kerül ki a nyomdából a „Fogyasztóvédelmi békéltetés fejlődése Magyarországon” című könyv. A szerzők arra törekedtek, hogy egy olyan dolgozatot készítsenek - legfőképpen a fogyasztóvédelem, azon belül is a békéltető testületek működése iránt érdeklődő szakma, de az egyetemi hallgatók számára is – mely számba veszi az elmúlt húsz év jogalkotási folyamatát.


Ennek megfelelően átfogó elemzés olvasható a jogszabály módosítások kapcsán, kitekintést kaphatnak az olvasók az Európai Unió jogalkotásából, hiszen azok ismerete nélkül nem lehet megérteni a békéltető testületek működésében, eljárásában történt változtatásokat. A könyv tartalmazza a 2019. szeptember 1-jén hatályba lépett legutolsó, a békéltető testületek egész rendszerét érintő változásokat is, és annak elemzése is olvasható, hogy ezek a változások milyen negatív hatásokat eredményeznek, eredményeztek a fogyasztóvédelem területén is, és milyen visszalépés történt a fogyasztóvédelmi jogban is.

A szerzők bíznak benne, hogy e hiánypótló művel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarországon hatékonyabb fogyasztóvédelem alakuljon ki a jövőben, és a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek, békéltető testületek megerősítése új alapokra kerülhet, összhangban az európai uniós normákkal és a hazai fogyasztók és vállalkozások érdekével. A könyv online változatban itt érhető el. 

3 munkanapos cseregarancia

2020-05-31 10:15:59

 

Erős tévhit Magyarországon a fogyasztóvédelemmel kapcsolatosan az, hogy az üzletekben bizonyos napon belül (a legtöbben a 3 vagy 14 napot "hiszik") hibátlan termékek esetében vissza kell adnia a vételárat a fogyasztónak. Nem árt tudni, hogy nem minden esetben jár ez „cseregarancia”, hanem csak természetes személyeknek, kizárólag jótállásos termékeknél, amennyiben a termék hibás.

Vásárlók Könyve

2020-05-31 10:06:51

 

Az elmúlt évben többet lehetett hallani a Vásárlók Könyvéről (Panaszkönyv) annak kapcsán, hogy adatvédelmi okok miatt módosították a szabályozást, és a kereskedőnek egyúttal haladéktalanul el kell távolítani a Vásárlók Könyvébe bejegyzett olyan panaszt vagy javaslatot, amelyet más vásárló tett meg korábban és ezt elzártan – a folyamatos sorszámozás rendjének megfelelően – meg kell őrizni, és ha pedig a fogyasztóvédelmi hatóság kéri, ezt be is kell tudni mutatni. De mit érdemes még tudni erről a könyvről?