English Magyar WAI

 

 

Hírek

A Magyar Nemzeti Bank pályázati kiírása – „Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Háló” 2014. támogatási program

2014-07-21 18:05:40

A Magyar Nemzeti Bank nemrég közzétette a „Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Civil Háló” c. 2014-es támogatási programját. A pénzügyi fogyasztók védelmének feladatát ellátó hatóság legfőbb célja ezzel a magyar lakosság pénzügyi fogyasztóvédelmi tájékoztatása és pénzügyeikhez kapcsolódó jogorvoslati lehetőségeinek biztosítása. Ezen belül is az MNB célja a fogyasztók pénzügyi kiszolgáltatottságának jelentős mértékű csökkentése, pénzügyi fogyasztóvédelmi jogorvoslati érdekeik érvényesítésének széleskörű elősegítése, valamint a lakosság pénzügyi tudatosságának növelése. A pályázatról bővebb információ érhető el ide kattintva.

Kiket érint, kiket véd, mit tartalmaz az új „devizahiteles” törvény?

2014-07-19 14:50:32

2014. július 18-án került kihirdetésre a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerződéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezéséről szóló 2014. évi XXXVIII. törvény. A jogszabály értelmében semmisnek minősül bizonyos fogyasztói kölcsönszerződések esetében az árfolyamrés, valamint tisztességtelennek kell tekinteni az egyoldalú szerződésmódosítások eredményeként előálló, pénzügyi intézmény által alkalmazott korábbi kamat-, költség- és díjemeléseket. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége az alábbiakban bemutatja a vonatkozó, leglényegesebb pontokat.

 

Online játékok és mobilalkalmazások: nagyobb védelmet élvezhetnek a fogyasztók az Európai Bizottság és a tagállamok együttes fellépésének köszönhetően

2014-07-19 12:25:17

Miután több uniós országból panasz érkezett az olyan mobilalkalmazáson belüli (in-app) vásárlásokkal kapcsolatban, amelyeket a fogyasztók, főként a gyermekek online játékok használata közben, gyakran nem is tudatosan végeznek, a tagállami hatóságok és az Európai Bizottság közös megoldások kidolgozásába kezdtek – olvasható a Bizottság internetes honlapján. Az online és mobil játékalkalmazásokon belüli vásárlások elleni, uniós szinten koordinált hatósági fellépés már meghozta első, kézzelfogható eredményeit.