English Magyar WAI

Híreink

Az Európai Bíróság újabb ítéletben pontosította az utazásszervezők és a légifuvarozók felelősségét

2019-08-15 14:35:50

Azoknak az utasoknak, akiknek joguk van az utazásszervezőjüktől követelni repülőjegyük árának visszatérítését, nincs lehetőségük a légi fuvarozótól is visszatérítést kérni. Ezek együttes alkalmazása az utas indokolatlan, a légi fuvarozó kárára történő túlbiztosítását eredményezné – állapította meg nemrég az Európai Bíróság a nyilvánosságra hozott ítéletében.

Megegyezett a GVH és a WizzAir: a légitársaság negyedmilliárd forint kompenzációt fizet az utasoknak

2019-08-02 09:13:07

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elfogadta a Wizz Air Hungary Zrt. (Wizz Air) kötelezettségvállalását, amelynek teljesítésével a 2010 óta Wizz Flex szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók összesen mintegy negyedmilliárd forint kompenzációban részesülnek. A cég emellett módosítja az érintett szolgáltatáshoz kapcsolódó tájékoztatási gyakorlatát, informatikai fejlesztéseket hajt végre a Wizz Flex teljes körű, egyszerű és fogyasztóbarát igénybevételéhez, valamint célzott tájékoztató kampányt folytat a légi utasok fogyasztói jogairól. 

Az Airbnb együttműködik az Európai Bizottsággal és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságokkal, és pontos tájékoztatással jeleníti meg ajánlatait

2019-07-30 10:09:57

Az Európai Bizottság nemrég bejelentette, hogy az Airbnb a vele folytatott tárgyalások eredményeképpen továbbfejlesztette és teljes mértékben egyértelművé tette fogyasztói ajánlatainak megjelenítését, összhangba hozva azokat az uniós fogyasztóvédelmi jogi normákkal. Mindez azt követően történt, hogy az Európai Bizottság és az uniós fogyasztóvédelmi hatóságok módosításra szólították fel a vállalkozást.

Az MNB megtiltotta a jogszerű állapot helyreállításáig a NOVIS Biztosító több termékének értékesítését

2019-07-19 17:42:59

Az MNB a fogyasztók védelme érdekében a jogszerű állapot helyreállításáig megtiltotta a NOVIS biztosító öt befektetési egységekhez kötött élet- és nyugdíjbiztosításának hazai terjesztését, mert azok ügyféltájékoztató dokumentumai nem egyértelműen tartalmazzák, hogy a biztosító vállal-e tőke-, illetve hozamgaranciát. A biztosító akkor értékesítheti a jövőben itthon e biztosításait, ha az ügyfelek tőkéjének megóvására, s a hozamra vonatkozó vállalásai tartalmáról előzetesen világos, egyértelmű és pontos tájékoztatást ad fogyasztóinak – olvasható az MNB internetes honlapján.  

Fogyasztóvédelmi jótanácsok gyermekes családoknak is strandoláskor, fürdőzéskor

2019-07-13 11:31:40

Elsőre nem is gondolnák a gyermekes családok, hogy a strandokon ugyanúgy élhetnek a fogyasztói jogaikkal és lehetőségeikkel, de kötelezettségeik szintén vannak! Ezért már eleve a strand kiválasztásakor is körültekintően kell eljárni. Van, ahol például kizárólag bankkártyával vagy feltöltőkártyával lehet bent vásárolni ételt és italt maguknak és gyermekeiknek, készpénzzel pedig egyáltalán nem. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének jótanácsai a strandoló családoknak és fogyasztóknak.