English Magyar WAI

Hír olvasása

Fogyasztók Világnapja - Ismerjük a fogyasztóvédelmi alapjogokat?

2019-03-12 17:18:43

 

A nyolc fogyasztóvédelmi alapjog

 

1. Az alapvető szükségletek kielégítéséhez való jog. (A túlélést biztosító fogyasztási cikkekhez és szolgáltatásokhoz való hozzájutás joga.)

 

2. Biztonsághoz való jog. (A veszélyes termékek és eljárások ellen való tiltakozás joga, a fogyasztót védeni kell az életére és egészségére veszélyes árucikkektől és szolgáltatásoktól.)

 

3. Tájékoztatáshoz való jog. (Jog az információhoz, a jól informált döntéshozás, és a tisztességtelen vagy félrevezető reklámozás és címkézés elleni védelem érdekében.)

 

4. A különféle termékek és szolgáltatások közötti választás joga.

 

5. Képviselethez való jog. (Jog a fogyasztói érdekek képviseletéhez a törvényhozásban és a végrehajtásban, valamint a termékek és szolgáltatások kifejlesztésében.)

 

6. Jog a kártérítéshez. (Ellentételezéshez való jog, nem megfelelő minőségű fogyasztási cikk, vagy szolgáltatás esetén.)

 

7. Oktatáshoz való jog. (A tájékozott és tudatos fogyasztóvá váláshoz szükséges ismeretek és tudás elsajátításához való jog.)

 

8. Jog az egészséges és elviselhető környezetben való élethez. (Mindenkinek joga van a méltóságot és jólétet biztosító félelem- és veszélymentes környezethez.)

 

Időről időre felmerülnek olyan problémák, melyek egységes fellépést igényelnek európai uniós szinten is. Nemrégiben az évek óta rengeteg panaszt okozó kötelező alkatrész ellátás hiánya kapcsán kezdték el szorgalmazni az egységes előírásokat az Európai Unióban.