English Magyar WAI

Hír olvasása

Nyelvet tanulnának a diákok? Nem mindegy, milyen nyelviskolába járatjuk a gyermekünket!

2018-10-16 11:44:00

 

Sokat mondó, jónak ígérkező nyelviskolák, bejáratott nevek – a fogyasztók rögtön döntenek általában akkor, amikor az a kérdés, hogy pontosan hol kívánják fejleszteni nyelvtudásukat. A szülők természetesen mindig a legjobbat, és a legszínvonalasabb képzést akarják gyermeküknek, azonban még a legpatinásabb, jónak ígérkező nevek, nyelviskolák esetében is előfordulhatnak fogyasztóvédelmi problémák, csalódások, de akár átverések is.

 

Megtörtént olyan eset például, hogy a fogyasztó beiratkozott egy nyelviskolába, és a nyelvtanfolyam díját már előre, egy összegben egyenlítette ki. Azonban már annak első órája is elmaradt, ráadásul a nyelviskolától semmilyen anyagot nem kapott (sem papír alapú, sem elektronikus tananyagot, de még csak szerződést sem). A fogyasztó csak később döbbent rá, hogy hiába hirdette magát az intézmény neves, eredetileg angliai nyelviskola gyakorló budapesti intézményének, csak később jött rá arra, a feltüntetett angliai címen nem volt megtalálható semmilyen iskola.

                                                        

Épp ezért előre utána kell nézni az interneten az intézménynek és annak is, hogy kinek milyen tapasztalata volt a nyelviskolával! Ma már ugyanis a vállalkozások nagyobb többségének van regisztrált adatlapja a közösségi oldalakon, ahol a fogyasztók kifejthetik és ki is fejtik véleményüket, milyen tapasztalatokat szereztek. Így a közösségi adatlapon megtett fogyasztói értékelések, hozzászólások, bejegyzések és kommenték nagyon hasznosak a kiválasztásban!

 

Csak olyan nyelviskolával kössenek a fogyasztók szerződést, amely rendelkezik engedéllyel, akkreditációval és előtte tájékozódjanak arról, szerepelnek-e az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ internetes honlapján (https://nyak.oh.gov.hu) vezetett internetes listában!

 

Számoljanak azzal is, hogy esetleg a tanfolyam díja mellett még további költségek merülhetnek fel! Például nem biztos, hogy az fedezi a szükséges tankönyvek, munkafüzetek, jegyzetek vagy egyéb felkészülési anyag árát, külön kérdezzenek rá erre! Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy a fogyasztó vagy a nyelviskola biztosítja ezeket és az kinek a költsége.

 

Ha fizetésre kerül sor, azt kizárólag számla vagy átvételi elismervény ellenében tegyék, máskülönben a szerződéskötést, illetve az összeg megtérítését nem fogják tudni bizonyítani vita esetén.