English Magyar WAI

Hír olvasása

Kérjünk időpontot kazánunk átvizsgálásra! Már szinte az összes szakember hetekre/hónapokra előre foglalt, nehogy pórul járjunk!

2018-09-07 08:31:20

Még a fűtési szezont megelőzően érdemes szakemberrel átvizsgáltatni a fűtésrendszert, kazánt. Egyáltalán működik-e, gazdaságosan működik, vagy valamilyen karbantartási munkára szükség lesz-e. Fontos, hogy kizárólag szakképesítéssel rendelkező víz-, gázszerelő helyezheti üzembe a kazánt, így átvizsgálni is csak ők jogosultak. Akik kazáncserén gondolkodnak, azok sajnos nagy valószínűséggel idén már nem fogják tudni kicseréltetni a kazánjukat, a szakemberek ugyanis hónapokra előre be vannak táblázva. Az átvizsgálásra azonban, még ha időben nekikezdünk, találhatunk szakembert!

 

A kötelező kéményellenőrzést kétévente egy alkalommal kell elvégezni annál az égéstermék-elvezetőnél, amelyre gáznemű anyaggal üzemelő tüzelőberendezés, vagy zárt égésterű tüzelőberendezés csatlakozik. Szilárd tüzelésű kémények esetében évi egy alkalommal kell a szolgáltatónak ellenőriznie az adott égéstermék-elvezetőt. Természetesen semmi akadálya nincs, hogy a fogyasztók esetileg rendeljék meg - függetlenül a kötelező ellenőrzéstől - az élet- és vagyonbiztonságot garantáló ellenőrzést, ennek feltételeiről az adott szolgáltatónál tudnak érdeklődni a fogyasztók.  

 

Gázfűtéses lakásokban érdemes szén-monoxid érzékelőt felszerelni. Nem mindegy azonban milyet választunk. Ilyen készüléket csak szaküzletben vásároljunk, és előtte érdemes tájékozódni a www.fogyasztovedelem.kormany.hu honlapon megtalálható pozitív és negatív listáról. A hatóság több alkalommal végzett ellenőrzéseket vizsgálva a termékek megfelelőségét, biztonságosságát, ezen tapasztalatok alapján állította össze ezeket a listákat.  Amit vásárlás előtt mindenképpen nézzünk meg: márkanév, gyártó, cikkszám, és próba gomb megléte.

 

Többen vásárolnak már olyan légkondicionáló készüléket, ami nem csak hűt, hanem fűt is. Itt is megszívlelendő alapszabály, hogy a márkaszervizt kérjük meg a beszerelésre, majd az évenkénti karbantartásra, így garantálható, hogy évekig megfelelő minőségben használhatjuk a terméket. Olyan szakembert válasszunk, aki a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrált, hiszen így garantálható, hogy megfelelő szakképesítéssel rendelkezik. Valamint olyan készüléket vásároljunk, ami szintén átesett a regisztráció folyamatán.

 

A téli időszakban megugrik a fűtésszámlája annak, aki a tényleges fogyasztás alapján fizeti a díjakat. Van arra is lehetőség, hogy egyenletes díjfizetéssel, egész évben közel ugyanakkora ún. részszámlákat fizessen a felhasználó, és évente egyszer az elszámoló számlában történjen meg a tényleges fogyasztás és a részszámlákban kiszámlázott fogyasztás összevetése.

Amennyiben már előre látszik, hogy valamilyen oknál fogva fizetési nehézségeink lesznek, ne várjuk meg, míg lejár a fizetési határidő, hanem minél hamarabb jelezzük ezt a szolgáltatónál, hogy a kedvezményekkel, könnyítésekkel élni tudjunk, vagy sikerrel kérelmezhessük a védendő fogyasztói státuszt.

 

Néhány tipp, hogyan mérsékelhetjük kiadásainkat:

-Amennyiben szabályozható a fűtés, akkor tekerjük lejjebb a fűtést 1 Celsius fokkal, így körülbelül 5 százalékkal csökken az energiafelhasználásunk!

-Szellőztessünk röviden, de gyakrabban! Télen 3-5 percre teljesen tárjuk ki az ablakokat, akkor nem hűl ki a lakás, de felfrissül a levegő.

-A téli napsütéses napokon húzzuk szét a függönyt, éjszakára viszont engedjük le a redőnyöket!

-Ne minden helyiségben legyen azonos a hőmérséklet. A konyhában elég a 18 Celsius fok, a nappaliban 20, a fürdőszobában 24 Celsius fok az ideális.

-Szereljünk hővisszaverő fóliát a radiátorok mögé! Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne takarja el a fűtőtestet, más tárgyat se tegyünk a radiátorra!

-A hideg burkolatokkal fedett padlóra a téli hónapokban tegyünk vastag szőnyeget.