English Magyar WAI

Hír olvasása

Új digitális jogok nyaralás közben az európai fogyasztóknak

2018-08-23 15:37:05

Emellett Európa-szerte mindenki olyan, világszínvonalú adatvédelmi szabályokat élvezhet, amelyek biztosítják, hogy minden európai polgár jobban ellenőrzése alatt tarthassa személyes adatait.

 

Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök a következőket nyilatkozta: „Az európaiak máris kezdik érezni a digitális egységes piac előnyeit. Idén nyáron mindenki magával viheti kedvenc televíziós műsorait és sportmérkőzéseit, bárhová is utazik az EU területén. Az év végén már fesztiváljegyek is vásárolhatók és autók is bérelhetők online az EU egész területéről területi alapú tartalomkorlátozás vagy átirányítás nélkül.

 

Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos hozzátette: „A digitális világ óriási lehetőségeket kínál, de kihívásokat is rejt magában; a személyes adatok például sok vállalat számára jelentenek hasznos eszközt. Modern adatvédelmi szabályainknak köszönhetően az európaiak immár kontrollálni tudják saját adataikat, amikor az interneten vásárolnak, foglalásokat végeznek utazásaikhoz, vagy egyszerűen csak a neten olvasgatnak.”

 

Mariya Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos így fogalmazott: „Az európai polgárok mindennapi életét javítjuk mind a roamingdíjak megszüntetésével, mind pedig a biztonságosabb online környezettel. Az összes digitális kezdeményezésünk befejezése révén még több kedvező változást fogunk elérni mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára.”

 

A digitális jogok immár mindennapjaink részévé váltak

 

2017. június óta az emberek az EU-ban ugyanúgy használhatják mobiltelefonjukat utazás közben, mintha otthon lennének – anélkül, hogy többletdíjat fizetnének. Amióta az EU megszüntette a roamingdíjakat, több mint ötszörösére nőtt az adatforgalom, és közel két és félszeresére a telefonhívások száma az EU-ban és az Európai Gazdasági Térségben.

 

2018. április óta a fogyasztók az EU területén tett utazásaik során is igénybe vehetik azokat az online tartalomszolgáltatásokat, amelyekre hazájukban előfizettek, beleértve többek között a filmeket, a sorozatokat és a sportműsorokat is (a példákat lásd a Tájékoztatóban).

 

Az Európai Unióban 2018. május 25. óta hatályban lévő új adatvédelmi szabályok értelmében az európaiak biztonságosan továbbíthatják személyes adataikat a szolgáltatók között, például a számítástechnikai felhőben vagy e-mailben; ma már mindenkinek jogában áll tudni, ha adataikat feltörték, vagy ha azok kiszivárogtak, illetve azt is, hogy személyes adataik gyűjtése milyen módon történik. Továbbá a személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való jog alapján a személyes adatokat kérésre törölni kell, amennyiben a vállalat nem rendelkezik jogos indokkal azok megtartására.

 

Végezetül a 2016 tavasza óta érvényes, hálózatsemlegességre vonatkozó szabályok révén minden európai polgárnak lehetősége van a nyílt internethez való hozzáférésre, amely megkülönböztetés nélkül garantálja a választásának megfelelő tartalmak, alkalmazások, szolgáltatások és információk kiválasztását.

Hamarosan megvalósul

 

Néhány már meglévő digitális jog mellett a következő hónapokban továbbiak várhatók. Szeptembertől az európaiak egyre gyakrabban élhetnek majd azzal a jogukkal, hogy az EU egész területén nemzeti elektronikus azonosítójuk (eID) alkalmazásával férjenek hozzá a közszolgáltatásokhoz.

 

Decembertől kezdve mindenki élvezheti a nem személyes adatok szabad áramlásának előnyeit, mivel jobb és versenyképesebb adattárolási és adatkezelési szolgáltatásokhoz lesz hozzáférése az EU-ban, ami kiegészíti a személyek, az áruk, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgását. Mindeközben a vállalkozóknak jogukban áll majd eldönteni, hogy az EU-ban hol tárolják és dolgozzák fel az összes adattípust.

 

December 3-tól az európaiak bárhol az EU-ban indokolatlan megkülönböztetés nélkül vásárolhatnak az interneten. Nem kell aggódniuk, hogy egy weboldal letiltja vagy átirányítja őket – vagy hitelkártyájukat – csak azért, mert más országból származnak.

 

A jövő évtől kezdve a polgárok könnyebben össze tudják majd hasonlítani a csomagkézbesítés költségeit, és kedvezőbb árakon vehetik igénybe a határokon átnyúló csomagkézbesítést.

 

Az elektronikus kereskedelemre kivetett hozzáadottérték-adóra vonatkozó szabályok lehetővé teszik a vállalkozók számára, hogy egyetlen online portálon és saját nyelvükön kezeljék a határokon átnyúló héaigényeiket.

 

A közelmúltban elfogadott Európai Elektronikus Hírközlési Kódex révén az európaiak egyszerűbben válthatnak internetszolgáltatásokat és távközlési szolgáltatókat. Vészhelyzet esetén jogukban áll mobiltelefonjukról nyilvános figyelmeztető jelzést kapni. Az új szabályok emellett jobb és megfizethetőbb összeköttetéseket biztosítanak az EU területén.

 

Az audiovizuális médiára vonatkozó aktualizált szabályok révén az európaiaknak joguk lesz a biztonságos online környezethez, amely védelmet nyújt számukra az erőszakra, a gyűlöletre, a terrorizmusra, a gyermekpornográfiára, a rasszizmusra és az idegengyűlöletre való uszítás ellen.

 

Háttér-információk

 

A digitális egységes piaci stratégiát a Bizottság 2015 májusában terjesztette elő annak érdekében, hogy az egységes piac – a szabályozási falak lebontása és a 28 nemzeti piacról az egyetlen egységes piacra való átállás révén – megfeleljen a digitális kornak. Mindez évi 415 milliárd euróval gazdagíthatja az uniós gazdaságot, és több százezer új állás létrejöttét eredményezheti.

 

Három évvel később a stratégia jó úton halad a megvalósítás felé: A 17 már elfogadott jogalkotási javaslat mellett további 12 javaslat vár elfogadásra. A digitális egységes piac megvalósítása érdekében nagy szükség van a keretszabályozás kiteljesítésére. A fentieknek köszönhetően az európai adatgazdaság értéke 2020-ig akár a 700 milliárd EUR-t is elérheti, ami az uniós gazdaság 4%-ának felel meg.

 

Forrás: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-4681_hu.htm