English Magyar WAI

Hír olvasása

A 12 éves gyerekek 70 %-nak van saját mobiltelefonja, ezért szükséges lenne elsajátítaniuk a fogyasztói jogaikat is.

2020-03-24 18:05:09

 

Ezért nagy a szülők felelőssége, hiszen ha a fiatalnak van mobiltelefonja, akkor tisztában kell lennie a jogaival, illetve meg kell tanítani a gyerekeket a készülékek felelős, tudatos használatára. De ami még ennél is fontosabb meg kell óvni őket a nem kívánt tartalmak letöltésétől. A jelenlegi helyzetben a digitális otthontanulás kapcsán nem csak az okostelefonok kerültek előtérbe, hanem a laptopok, tabletek, asztali számítógépek is, hiszen a gyerekek ezeken keresztül kapják az órai munkát, házi feladatot. Érdemes ezeken is szűrőprogramokat beállítani a nem kívánt tartalmak tiltásához.

 

Tehát függetlenül attól, hogy egyetértünk-e azzal, hogy már ilyen fiatal korban mobiltelefonnal rendelkezzenek-e a gyerekek, tudomásul kell venni ezt a tendenciát, és a távközlés területén is a megelőzésre kell fordítani a figyelmet. Meg kell tanítani a gyerekeket a mobilok helyes alkalmazására, fel kell hívni a veszélyekre a figyelmet. Mindenképpen tudatosítani kell bennünk, hogy léteznek emelt díjas szolgáltatások (játékok, zene, applikációk…), melyek letöltésével igen magas számlát kaphatnak hó végén.

 

Azonban a szülők is tehetnek a megelőzés érdekében, hiszen léteznek kifejezetten gyerekbarát előfizetések, amik bizonyos összeghatárban korlátozzák az ilyen tartalmak letölthetőségét, és az összeg kimerítése után már nem vehetők igénybe, így nem generálnak hatalmas számlákat a szülők számára.