English Magyar WAI

Hír olvasása

Hungarikum Bizottság

2020-03-10 10:17:25

 

Mi a hungarikum?

„Megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon, védett természeti érték, kiváló nemzeti termék, amit a Hungarikum Bizottság hungarikummá minősít, és ami a törvény erejénél fogva hungarikum.” – így határozza meg a 2012. július 1-jével hatályba lépett, a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló, 2012. évi XXX. törvény a hungarikumok fogalmát.

 

Hungarikum Bizottság

A Hungarikum Bizottság egy 16 fős grémium, amelyet a hungarikum-törvény hívott életre. Az elnöki teendőket az agráriumért és a vidékfejlesztésért felelős miniszter látja el. A Hungarikum Bizottság legfőbb feladata a Magyar Értéktár és a Hungarikumok Gyűjteményének összeállítása.

 

Ágazati Szakbizottságok

A Hungarikum Bizottság munkáját szakmai ágazati bizottságok segítik, melyből az egyik az Agrár- és élelmiszergazdaság bizottsága. E szakmai területenként szervezett testületek véleményező, tanácsadó, javaslattevő, döntés-előkészítő jogosultságokkal rendelkeznek, illetve tartalmi szempontok szerint elbírálják a támogatási pályázatokat.