English Magyar WAI

Hír olvasása

Tévhitek a budapesti parkolásról

2019-11-14 08:48:31

 

Tévhit: Bármilyen parkolójegyet utólag be lehet mutatni, és törlik a büntetést.

 

Ez nincs így. Jelenleg igen szigorú az utólagos jegybemutatás lehetősége, kizárólag akkor tehetjük ezt meg, ha a pótdíjazás időpontját követő 5 percen belül váltottunk jegyet. Tehát ha elfelejtettük kihelyezni a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen és érvényességének ellenőrzését biztosító, teljes egészében látható, olvasható módon a jegyet, vagy az ajtó becsapásával leesett, de nem vettük észre, akkor nem mutathatjuk be utólag, nem fogják a parkolás üzemeltetők törölni a pótdíjat.

 

Tévhit: Lakossági várakozási hozzájárulás az adott kerületben lakóknak alanyi jogon jár, az adott kerületben mindenhol ingyen lehet parkolni vele, és nem kell a matricát kiragasztani.

 

Lakossági várakozási hozzájárulás nem jár automatikusan. Kérelemre annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezet területén van, az általa megjelölt egy darab személygépkocsira, ha annak a lakos az üzemben tartója, vagy - ennek hiányában - ha azt a lakos a munkáltatótól kizárólagos használatba kapta és az a munkáltató üzemben tartásában, lízingelésében vagy tartós bérletében van.

 

Több együttes feltétele van a hozzájárulás kiadásának, mégpedig:

- a költségtérítés megfizetése,

- a várakozási díj megfizetése,

- a gépjárműadó megfizetésének vagy az adómentesség igazolása,

- a kérelem beadásának időpontjában - valamennyi fővárosi parkolás-üzemeltető nyilvántartása szerint - a kérelmezett gépjárműre nincs 30 napnál régebbi jogosulatlan parkolási esemény miatt kiszabott és nem vitatott várakozási díj és pótdíj tartozás.

 

Hol lehet használni? Az adott kerület - amennyiben a kerületi önkormányzat rendeletében a várakozási övezetet zónákra osztotta, akkor az adott zóna - kerületi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyein és a fővárosi rendelet mellékletében megjelölt fővárosi önkormányzati tulajdonú közúti várakozóhelyeken időtartam korlátozás nélkül. A területi érvényességet a hozzájáruláson fel kell tüntetni. Tehát amennyiben az adott várakozási övezetet az önkormányzat több zónára osztotta, akkor csak az adott zónában lehet használni, és elképzelhető hogy egy utcával arrébb már nem.

Amennyiben a hozzájárulás kiadása papír alapon történik, úgy az eredeti hozzájárulást (vagy a hozzájárulást igazoló matricát) a gépjármű első szélvédő üvege mögött, kívülről jól látható helyen, és teljes egészében olvasható módon kell elhelyezni. Ha nincs kihelyezve, akkor azt úgy kell értékelni, mintha nem is lenne, és jogos a parkolás üzemeltetőtől a pótdíjazás.

 

Tévhit: Az applikációk tévedhetetlenek a zóna meghatározás terén.

 

Sajnos ez sincs így. Az autósok felelőssége, hogy megfelelő zónára indítsák el a parkolást, és valamennyi általunk ismert applikáció általános szerződési feltétele kizárja az esetleges tévedés miatti felelősségét. Ezért nem érdemes vakon bízni az applikációkban, hanem ellenőrizni szükséges a megfelelő zónát egy automatán is.