English Magyar WAI

Hír olvasása

A FEOSZ részvétele az Európai Fogyasztók Szervezetének brüsszeli közgyűlésén

2019-05-20 18:21:51

 

Az ülésen többek között Monique Goyens, a BEUC főigazgatója köszöntötte a megjelenteket, ezt követően pedig a közgyűlés egyhangúlag elfogadta több új, a tagságra pályázatot benyújtott nemzeti fogyasztói szervezet jelentkezését is az Európai Fogyasztók Szervezetébe. Örömteli, hogy ezek között volt többek között a Tudatos Vásárlók Egyesülete is Magyarországról, így a hazai fogyasztói érdekeket immár kettő fogyasztóvédelmi társadalmi szervezet képviselheti az európai uniós szintű fogyasztói szövetségben.

 

A közgyűlés első napján emellett többek között olyan témákról volt szó, mint például a Brexit-hatása az európai uniós fogyasztóvédelemre és az európai fogyasztók helyzetére, jogaira, ezt követően pedig sor került a BEUC 2018. évi tevékenységéről szóló jelentés elfogadására, amely szerint a szervezet számos területen képviselte és csatornázta be az uniós jogalkotási folyamatokba a fogyasztói érdekeket az egyes tagállamok civil szervezeteinek észrevételei és jelzései alapján, de önmagában is rendkívül aktív programokat és lobbi-tevékenységet látott el.

 

Meg kell jegyezni, hogy az Európai Fogyasztók Szervezetével való együttműködés keretében Magyarországon a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége is felhívta a figyelmet több sajtóközlemény útján is a XXI. századi fogyasztóvédelem olyan, felmerülő kérdéseire, mint például a gyermekek után kémkedő okosjátékok kockázatai vagy épp a tervezett avulás jelensége.

 

A közgyűlés 2019. május 21-én tovább folytatódik és ott többek között olyan témákról lesz szó, mint például a mesterséges intelligencia fejlődésével, elterjedésével együtt járó lehetséges veszélyek a fogyasztókra nézve, illetve kiemelt szempont jut a fenntartható fejlődés kérdéskörének is, valamint az élelmiszerbiztonságnak.