English Magyar WAI

Hír olvasása

Beépített gyermekzáras telefonokat - csak szülői engedéllyel legyenek letölthetőek a gyermekek telefonjára az egyes programok! Közérthető, kivonatos fogyasztóvédelmi tájékoztatókat a fogyasztóknak!

2019-04-24 08:24:23

 

A webáruházakat már most is széleskörű, előzetes tájékoztatási kötelezettség terheli az általuk forgalmazott termékek és szolgáltatások kapcsán, és az előírások egyértelműek: ezeket a vállalkozások világosan és közérthető módon kötelesek megadni. Sokszor azonban a tájékoztatást szolgáló információk nem átláthatóak, önmagukkal ellentmondóak vagy épp szó szerint idézik a fogyasztók számára nem mindig érthető jogszabályszöveget. Egy nemrég lefolytatott uniós vizsgálat szerint például, az Európai Unióban megvizsgált 560 különböző webáruház mintegy 60 %-a sértette meg a fogyasztói tájékoztatásra vonatkozó előírásokat.

 

Míg a kereskedők tehát teljes mértékben tudatában vannak annak, hogy milyen termékeket adnak el a fogyasztóknak, addig utóbbiak kevésbé vannak tisztában az általuk megvásárolt árucikkek pontos tulajdonságaival vagy akár a szerződések pontos feltételeivel. Ez különösen az internetes vásárlásokra jellemző.

 

Manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyermekek körében az okostelefonok, akik számtalan különféle programot, applikációt letölthetnek csupán néhány kattintással. Ezek viszont káros tartalmakat hordozhatnak, veszélyesek lehetnek az egészséges fejlődésükre. A gyermekek ugyanis koruk folytán kiszolgáltatott fogyasztóknak minősülnek.

 

Ma már egyébként több okostelefon internetes áruházából ingyenesen letölthetőek olyan gyerekzár applikációk, amellyel korlátozni lehet a gyermekek hozzáférését, a szülők azonban nem mindig tudnak ezek létezéséről. Beépített, és előre telepített gyermekzár funkciót szükséges ezért a telefonok gyártóinak elhelyezni a készülékeken, amely a szülő hozzájárulását és az általa megadott kódot kéri, ha bármilyen programot a gyermek le kíván tölteni.

 

 

Vállalkozások nélkül nincsen hatékony fogyasztóvédelem! Az online kereskedők segítsék ezért a fogyasztókat és tájékoztassák őket megfelelően. Készítsenek el és tegyenek közzé rövidített, kizárólag a lényegi információkat tartalmazó kivonatot az általános szerződési feltételekről és ezt figyelemfelkeltő módon bocsássák a fogyasztók rendelkezésére! Ezeknek többek között olyan tájékoztatásokat kell tartalmaznia, mint például, van-e külön kiszállítási díj, mikor nem gondolhatja meg magát online vásárláskor a fogyasztó és milyen lehetőségei állnak rendelkezésre, ha például hibás a termék! Kerüljék ennek során a bonyolult, jogi szakszövegek alkalmazását, és a lényegre törekedve tájékoztassák a webáruházak a fogyasztókat, számukra egyszerű és közérthető nyelven!

 

Sokszor figyelhető meg az is, hogy az általános szerződési feltételek eldugott helyen szerepelnek, és jópár kattintást és hosszadalmas egérgörgetést követően érhetőek csak el. Segítsék a fogyasztókat a vállalkozások azzal, hogy már rögtön szembetűnően, az internetes honlap főoldalán látható legyen az a menüpont, amely a fogyasztói tájékoztatást szolgálja! Itt szerepelhetnek például a jogszabályok szerinti kötelező tájékoztatások, valamint az ÁSZF-ek, egyéb információk. A fogyasztói bizalomra ad okot az is, amennyiben egy vállalkozás már rögtön a főoldalon tájékoztatást ad magáról, így nem csak például fantázianevét közli, hanem pontos megnevezését, és székhelyét, telephelyét. Helyezzék el már jól látható módon, szembetűnően a cégre vonatkozó alapadatokat is ezért a főoldalon!

 

Törekedjenek arra szintén a vállalkozások, hogy az egyes termékeknek ne csak és kizárólag a pozitív tulajdonságait húzzák alá, hanem annak esetleges kockázatait is hangsúlyozzák ki és tárják fel! Ilyen lehet például, ha egy adott termékkörről már számos teszt bebizonyította, hogy kockázatos lehet a felhasználó számára, például az adatbiztonságot tekintve, mint az okosjátékok esetében.

 

A XXI. század fogyasztóvédelmében már nem lehet azt megtenni, hogy csak és kizárólag a kötelező előírások betartása a cél! Szerencsére a vállalkozások sokszor ezt maguk is felismerve elébe mennek a jogszabályi előírásoknak és azokat meghaladó vállalásokat tesznek a fogyasztók érdekében! A kereskedői önszabályozásnak rendkívül nagy szerepe van, amellyel a fogyasztóbarát kereskedők rendkívül sokat tehetnek a fogyasztói bizalom megalapozása, megtartása és megerősítése érdekében!