English Magyar WAI

Hír olvasása

Országos Rajzverseny Pályázat Ünnepélyes Díjátadója 2019. április 15-én a „Vállalkozások, fogyasztók, hatóságok – együtt a tisztességes reklámokért!” c. szakmai konferencián szakmai konferencián

2019-04-12 08:26:47

 

A rendkívül sikeres program keretében összesen 672 rajz érkezett, több mint 100 budapesti és vidéki iskola diákjaitól, a tanulók színvonalas anyagokban mutatták be, mit gondolnak, milyen tapasztalataik vannak a megtévesztő reklámokról.

 

-„Átverések az interneten!”,

-„Tisztességtelen élelmiszerreklámok, ahogy én látom”,

-„Csalogató reklámok”

 

E három kategóriában hirdette meg a Szövetség korábban az Országos Rajzverseny Pályázatot a Gazdasági Versenyhivatal támogatásával, Magyarország valamennyi általános- és középiskolája számára. A diákok ugyanis koruk folytán kiszolgáltatott fogyasztóknak minősülnek, akik akár nap mint nap ki vannak téve az interneten és a közösségi médiában a megtévesztő reklámoknak. Fontos ezért a tudatosság, és hogy egészséges gyanakvással kezeljék a gyanús ajánlatokat!

 

A fiatalok ugyanis a jövő fogyasztói, épp ezért elengedhetetlen, hogy már gyermekkorban megismerkedjenek a legalapvetőbb fogyasztói ismeretekkel. Így például a tisztességtelen és megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokkal, reklámokkal és az ezekhez kapcsolódó alapvető tudnivalókkal is. Aktív használói az internetnek és a közösségi médiának, épp ezért rendkívül gyakran találkozhatnak és találkoznak is reklámokkal, csábító ajánlatokkal. Fel kell tehát a tanulókat készíteni a tudatos fogyasztói magatartásra és arra, hogy a szükséges ismeretek birtokában a kellő gyanakvással kezeljék a megtévesztő, vagy annak tűnő ajánlatokat. Ismereteiket e téren mindenképp erősíteni szükséges.

 

A pályázattal a Gazdasági Versenyhivatal és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének közös célja a diákok versenykultúrával, valamint a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal összefüggő ismereteinek a megalapozása és megerősítése.

 

A program két korcsoportban (8-14 évesek, 15-18 évesek) szólt a tanulóknak a feltüntetett három kategóriában (1.„Átverések az interneten!”, 2. „Tisztességtelen élelmiszerreklámok, ahogy én látom.”, 3. „Csalogató reklámok.”), a diákok feladata pedig az volt, hogy a kiválasztott témakörhöz kapcsolódó, véleményük szerint tisztességtelen, megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot mutassanak be az általuk készített rajzokban.

 

Legnagyobb örömünkre a programmal valóban elértük Magyarország diákjait és tanárait, hiszen 672 színvonalas, és a fogyasztói tudatosságról nagyban árulkodó pályamű érkezett az ország eltérő szegleteiből. A szakértő zsűri az első három helyezésen kívül különdíjakat is megállapított, így összesen 22 diák és pedagógusaik részesülnek értékes nyereményekben a 2019. április 15-i díjátadón. A díjazott tanulók az ország különböző részeiről fognak érkezni, így az érintett városok: Kisvárda, Dorog, Balmazújváros, Debrecen, Vásárosnamény, Szombathely, Tata, Budapest, Fábiánsebestyén, Szolnok, Tiszagyulaháza, Abony, Mikepércs, Nyíracsád, Eger, Miskolc, Békéscsaba.

 

A tapasztalatokat jól mutatja tehát, hogy nem csupán a nagyvárosokba, hanem az elszigeteltebb, kisebb településekre is eljutott a program híre.

 

Az ünnepélyes Díjátadó 10 órától fog kezdődni, a Szövetségünk másik kiemelt rendezvényén, a „Vállalkozások, fogyasztók, hatóságok – együtt a tisztességes reklámokért!” c. szakmai konferencián, amely szintén a Gazdasági Versenyhivatal támogatásával valósul meg. A konferencián előadást tartanak a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kapcsán eljáró hatóságok, így a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank és a fogyasztóvédelmi hatóság. Ezen kívül a szakmai szövetségek (Önszabályozó Reklám Testület) és a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek (Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége) képviselői, valamint a Budapesti Békéltető Testület képviselője is.

 

A rajzpályázat népszerűsítésére a közösségi oldalakon elérhető és ott népszerűsített kisfilmek is készültek a GVH támogatásával, melyeket kommunikációs szakértő mutat be a résztvevők számára. A konferencián képviseltetik magukat a különböző kis- és nagyvállalatok, pénzintézetek, szakmai szervezetek, és társadalmi szervezetek képviselői. A cél az, hogy minél elérhetőbbé tegyük a hatósági gyakorlatot, bemutassuk azokat a magatartásokat, melyek egyértelműen tisztességtelenek, ezáltal a jövőben tudatosabban tudjanak eljárni a vállalkozások.

 

A rendezvény sajtónyilvános, így várjuk a sajtó munkatársait is, akik találkozhatnak a díjazottakkal, és szintén megtekinthetik a legjobb alkotásokat.