English Magyar WAI

Feosz ECCG

Legújabb ECCG-hír címe

 

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma közel 20 db „laktózmentes”-ként árusított termék vizsgálatát végezte el tejcukor-tartalom vonatkozásában. Az ellenőrzött termékek köre széles spektrumot ölelt fel: vizsgálat alá került tej, tejföl, joghurt, túró, habtejszín, sajt, kakaóital, de cappuccino por és vajas keksz minta is. A vizsgált termékek többsége megfelelt a vonatkozó követelményeknek, ugyanis a tejcukor tartalom nem volt jelen a termékben 0,1 m/m%-nál nagyobb mennyiségben. 2 terméknél viszont a laktóz-tartalom vizsgálatánál a vonatkozó határérték közel kétszerese volt mérhető.

 

A tej, illetve tejtermékek fogyasztása előnyös lehet a csontanyagcsere hátterében meghúzódó kalciumhiány fedezésére, ugyanakkor nem elhanyagolható tényező, hogy egyes felmérések szerint a magyar lakosságban legalább 30%-os gyakorisággal fordul elő a tejcukor-érzékenység.