English Magyar WAI

Diákoknak

Véget ért az Országos Fogyasztóvédelmi Sulivetélkedő – összefoglaló

Az Országos Fogyasztóvédelmi Sulivetélkedő fináléjának lebonyolítására 2012. május 10-én került sor a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság épületében. A versenyzők között óriási csata alakult ki, és az első két helyezett között mindösszesen egy pont különbség döntött. A verseny teljes összefoglalója ide kattintva elérhető.

Országos Fogyasztóvédelmi Sulivetélkedő  - döntő

2012. április 6-án lezárásra került a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége és a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület által közösen szervezett Országos Fogyasztóvédelmi Sulivetélkedő negyedik fordulója is. A négy forduló részeredményeinek összesítése alapján a csapatok rendkívül szoros helyezéseket értek el, így végül 8 csapat került a 2012. május 10-én 11.00 órakor, Budapesten megrendezésre kerülő döntőbe, amely a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság épületében kerül lebonyolításra. A „Tovább” gombra kattintva olvashatóak a döntőbe jutott csapatok nevei, valamint a döntő helyszínének megközelítésében segítő tájékoztató.

 

A Sulivetélkedőben elért helyezések alapján a döntőbe jutott 8 csapat és iskolájuk székhelye az alábbiakban olvasható:

 

1. Mignon - Győr

2. Smart shoppers - Vásárosnamény

3. Brókerek - Pásztó

4. TEKÓ-Ászok - Kiskunhalas

5. Kisokosok - Hódmezővásárhely

6. Közgézák - Vác

7. Egérvadászok - Szombathely

8. Muffinok - Győr

 

A döntőbe jutott csapatok részére összeállított, a helyszín megközelítésében a diákok segítségére lévő tájékoztató pedig ide kattintva érhető el.

Országos Fogyasztóvédelmi Sulivetélkedő - 4. forduló

Már elérhető az Országos Fogyasztóvédelmi Sulivetélkedő 4. fordulójának kérdéssora, amely 2012. április 6-ig tölthető ki! A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által szervezett vetélkedő 4. fordulójának témája a reklámok és a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok. A 3. forduló kérdéssorának megoldása ide kattintva érhető el, míg a 4. forduló kérdéssora itt tölthető ki.

Országos Fogyasztóvédelmi Sulivetélkedő – 3. forduló

Már elérhető az Országos Fogyasztóvédelmi Sulivetélkedő 3. fordulójának kérdéssora, amely 2012. március 16-ig tölthető ki! A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által szervezett vetélkedő 3. fordulójának témája az internetes vásárlás. A 2. forduló kérdéssorának megoldása ide kattintva érhető el, míg a 3. forduló kérdéssora itt tölthető ki

 

Országos Fogyasztóvédelmi Sulivetélkedő – 2. forduló

Már megtalálható és kitölthető az Országos Fogyasztóvédelmi Sulivetélkedő 2. fordulójának kérdéssora, amely 2012. február 26-ig tölthető ki! A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által szervezett Országos Fogyasztóvédelmi Sulivetélkedő 2. fordulójának témája az utazás. Az 1. forduló kérdéssorának megoldása ide kattintva érhető el, míg a 2. forduló kérdéssora itt tölthető ki.

 

Vége az Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó VI. fordulójának - itt találhatóak a megoldások

2011. április 30-ig tölthették ki az Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó résztvevői a VI. forduló kérdéseit. Az adott korcsoportra való kattintással elérhetőek a totó kérdéssorai, melyekben a helyes válaszokat vastag betűkkel emeltük ki. Sok sikert kívánunk a döntőbe bejutott diákoknak!
 
 
 
A két témára vonatkozó fogyasztóvédelmi tájékoztatót az 1. korcsoport ide kattintva tekintheti meg, a 2. korcsoport pénzügyekre és hamisításra vonatkozó tájékoztatója pedig a téma megnevezésére való kattintással érhető el.

Országos Fogyasztóvédelmi Sulivetélkedő nyereményekért diákoknak!

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége és a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület közös szervezésében idén is megrendezésre kerül a nagysikerű Sulitotó utódjaként az Országos Fogyasztóvédelmi Sulivetélkedő elnevezésű fogyasztóvédelmi vetélkedő. A kampány egyértelmű célja a figyelemfelkeltés. A mindennapi élet során bármikor kerülhetnek a fiatal fogyasztók is olyan helyzetbe, ahol jogaikat érvényesíteni kell. A vetélkedő során szerzett tudás, tapasztalat nagymértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy egy későbbi fogyasztói jogvitában erélyesen tudjanak fellépni jogaik védelmében.

A kampányra elektronikus úton küldött levéllel hívtuk fel Magyarország összes középiskolájának a figyelmét. A szervezők háromfős csapatok jelentkezését várják, egy iskolából több csapat is megmérettetheti magát a versenyen. Akik kedvet éreznek magukban a szórakoztató és egyben tanulságos vetélkedőn való részvételre és a 14-18 éves korosztály képviselői, jelentkezzenek a www.feosz.hu weboldalon 2012. január 16-tól kezdődően.

Az első forduló megoldásainak elküldésére február 3-ig van lehetőség. A honlapon lehet kitölteni az oda feltöltött fogyasztóvédelmi totót a „Kattintson” linkre kattintva, és megoldani az ott megadott másik két feladattal együtt. A totó (klasszikus 13+1 kérdés) mellett a csapatoknak még egy fogyasztóvédelmi rajzos feladatot is készíteniük kell, valamint rövid, fogyasztóvédelmi gyakorlatot kell végezniük és arról tájékoztatást írni.

A négy fordulóból álló versenyből a hat legtöbb pontot kapó csapat jut az április végén megrendezésre kerülő döntőbe. A döntő összecsapás helyszíne a tervek szerint Budapest lesz, a zsűri pedig a fogyasztóvédelmi jogág neves képviselőiből fog összeállni. A hat legjobb csapat tagjai értékes nyereményeket vehetnek át a szervezőktől.

Totózz, hogy tudatos fogyasztó légy!

Válogatás a Fogyasztók Hónapja kampány keretében beérkezett pályaművekből

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által szervezett Fogyasztók Hónapja kampány keretében számos pályamű érkezett az iskolásoktól. A diákok közül sokan fényképek megküldésével mutatták meg, hogy mit tesznek egészségük megőrzése érdekében, míg mások írásos anyaggal pályáztak a kampányban. A fényképekről készült összefoglaló ide kattintva tekinthető meg, a beérkezett írások pedig alább olvashatóak el. Ezúton is gratulálunk az ifjú tudatos fogyasztóknak!

 

Az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak írásos pályamunkája.

Vége az Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó V. fordulójának - itt találhatóak a megoldások 

2011. március 31-ig tölthették ki az Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó résztvevői az V. forduló kérdéseit. Az adott korcsoportra való kattintással elérhetőek a totó kérdéssorai, melyekben a helyes válaszokat vastag betűkkel emeltük ki. További sikeres részvételt kívánunk a diákoknak!
A két témára vonatkozó fogyasztóvédelmi tájékoztatót az 1. korcsoport ide kattintva tekintheti meg, a 2. korcsoport pedig ide kattintva.

Vége az Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó IV. fordulójának - itt találhatóak a megoldások

2011. február 28-ig tölthették ki az Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó résztvevői a IV. forduló kérdéseit. Az adott korcsoportra való kattintással elérhetőek a totó kérdéssorai, melyekben a helyes válaszokat vastag betűkkel emeltük ki. További sikeres részvételt kívánunk a diákoknak!
A két témára vonatkozó fogyasztóvédelmi tájékoztatót az 1. korcsoport ide kattintva tekintheti meg, a 2. korcsoport pedig ide kattintva.
 
 

Vége az Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó III. fordulójának - itt találhatóak a megoldások

 

2011. február 4-ig tölthették ki az Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó résztvevői a III. forduló kérdéseit. Az adott korcsoportra való kattintással elérhetőek a totó kérdéssorai, melyekben a helyes válaszokat vastag betűkkel emeltük ki. További sikeres részvételt kívánunk a diákoknak!
1. Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó III. forduló - 1. korcsoport (12-14 évesek)
2. Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó III. forduló - 2. korcsoport (14-16 évesek)
A két témára vonatkozó fogyasztóvédelmi tájékoztatót az 1. korcsoport ide kattintva tekintheti meg, a 2. korcsoport pedig ide kattintva.

Vége az Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó II. fordulójának - itt találhatóak a megoldások

 

2011. január 6-ig tölthették ki az Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó résztvevői az II. forduló kérdéseit. Az adott korcsoportra való kattintással elérhetőek a totó kérdéssorai, melyekben a helyes válaszokat vastag betűkkel emeltük ki. További sikeres részvételt kívánunk a diákoknak!
1. Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó II. forduló - 1. korcsoport (12-14 évesek)
2. Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó II. forduló - 2. korcsoport (14-16 évesek)
A két témára vonatkozó fogyasztóvédelmi tájékoztatót az 1. korcsoport ide kattintva tekintheti meg, a 2. korcsoport pedig ide kattintva.

 

Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó – tipp, játék, értékes nyeremények

 

Nagyszabású kampányt indít a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület és a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete – melynek megvalósítására a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége honlapján kerül sor –, és melyben az ország összes iskolája részt vehet. A fél éven át tartó sorozat végén a legjobb csapatok értékes nyereményekhez juthatnak, miközben az iskolások fogyasztói tudatossága javulni fog.
 
A verseny két korosztály számára nyitott: 12-14 évesek (általános iskola 7-8. évfolyam) és 14-16 évesek (középiskola, 9-10. évfolyam) vehetnek részt a versenyben. Három-három fős csapatok szerepelhetnek a játékban – egy iskolából akár több csapat is – ehhez pedig nincs más dolguk, mint regisztrálni 2010. november 8-tól kezdődően a www.feosz.hu weboldalon, majd kitölteni a korosztályuk számára szóló 13+1 kérdésből álló fogyasztóvédelmi totót. Nagyon fontos a helyes e-mailcím megadása, csapatonként egy elérhetőséggel, mert ezen cím szerepel a továbbiakban a játék során, és ide kerülnek a megoldások és a fogyasztóvédelmi tájékoztatók is elküldésre. Azt is fontos figyelembe venni, hogy egy e-mailcím csak egy csapathoz tartozhat, ugyanazon regisztrált felhasználó újabb kitöltését ugyanis nem veszi figyelembe a rendszer. 
 
Erre minden hónapban a totó megjelenését követő két hét áll rendelkezésükre, mely után a  kérdésekre adott helyes válaszokat és az aktuális pontállást is megkapják a csapatok. Ezen kívül az adott témakörben fogyasztóvédelmi tájékoztató segíti tudatos fogyasztóvá történő fejlődésüket, melyet szintén eljuttatunk a résztvevőknek elektronikus úton.
 
A fogyasztóvédelmi témák, 12-14 éveseknek: vásárlás, élelmiszerek, internet, zsebpénz használat, egészség és reklám, míg a 14-16 éveseknek: jótállás és szavatosság, internet, utazás, márkák, reklám és pénzügyek.
 
A hat-hat témakörben megfejtett totó alapján kialakult sorrend szerint kerül megrendezésre a döntő, előreláthatólag 2011. május 12. és 13-án a 12-14 és a 14-16 éves korosztály számára, a hat-hat legjobb csapat között, ahol játékos formában, értékes nyereményekért versenyezhetnek a csapatok.
 
A játékra sok szeretettel várunk minden érdeklődőt. Jó totózást és tudatos fogyasztóvá válást!  A totóért katt ide!

Vége az Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó I. fordulójának - itt találhatóak a megoldások

2010. november 30-ig tölthették ki az Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó résztvevői az I. forduló kérdéseit. Az adott korcsoportra való kattintással elérhetőek a totó kérdéssorai, melyekben a helyes válaszokat vastag betűkkel emeltük ki. További sikeres részvételt kívánunk a diákoknak!

1. Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó I. forduló - 1. korcsoport (12-14 évesek)

2. Országos Fogyasztóvédelmi Sulitotó I. forduló - 2. korcsoport (14-16 évesek)

 Fogyasztóvédelem Iskolásoknak

Új kiadványt jelentetett meg a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége.  A Fogyasztóvédelem Iskolásoknak című kiadvány 16 oldalon keresztül ad tanácsokat a kiszolgáltatott fogyasztói rétegnek, a fiataloknak, ugyanakkor a felnőttek által is hasznosítható ismereteket tartalmaz. A teljes kiadvány elérhető ide kattintva.
 
Célunk ezzel a kiadvánnyal az, hogy a már oly sokszor emlegetett fogyasztói tudatosságra és magabiztosságra neveljük őket. Reméljük, hogy a későbbiekben örömmel és gyakran fogják forgatni, és hasznos ismereteket merítenek ebből a tájékoztató anyagból, mely segít abban, hogy akár ők, akár szüleik eligazodjanak a mai, egyre bonyolultabb fogyasztói világban.
 
A kiadvány végén található kérdéssor pedig a tanároknak nyújthat segítséget a fogyasztóvédelmet érintő egyes kérdések tanórák keretén belül történő megvitatásához. Bízunk abban, hogy a kiadvány segítségével a jövőben tudatosan és határozottan lépnek fel a fiatalok fogyasztóvédelmi jogaik érvényesítése során. A teljes kiadvány elérhető ide kattintva.

A pénzügyi válság hatásait enyhítő pénzügyi kiadvány

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége fontosnak tartja, hogy a középiskolás korosztály is minél hamarabb megismerkedjen a fogyasztóvédelmi ismeretekkel, ezen belül a pénzügyi ismeretekkel is. Éppen ezért készült el A pénzügyi válság hatásait enyhítő pénzügyi kiadvány a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával.  A kiadvány elsődleges célja a diákok pénzügyi ismereteinek bővítése, tudatos fogyasztóvá válásuk elősegítése ezáltal a pénzügyi válság hatásainak enyhítése.

FEOSZ - fogyasztóvédelmi diákvetélkedő

 A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége fogyasztóvédelmi vetélkedőt szervez középiskolások (14-16 éves diákok) részére „Hogyan váljunk tudatos fogyasztóvá?” címmel. További információ és a feladatlapok letölthetők innen.
 
A „Hogyan váljunk tudatos fogyasztóvá?” fogyasztóvédelmi vetélkedő döntős csapatai közül az 1. helyezést a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium XMS nevű csapata nyerte el, 2. lett a váci I. Géza király Közgazdasági Szakközép Iskola Közgézák nevű csapata, míg a 3. helyezést a Párkányi Nyolcosztályos Gimnázium csapata szerezte meg.
 
A döntő során különböző fogyasztóvédelemmel kapcsolatos szituációs feladatok, valamint kreativitást is igénylő játékok alapján dőlt el, hogy melyik csapat nyerte a vetélkedőt.
 
Így például a diákok megoldották „A tudatos fogyasztói magatartás kialakítása és fogyasztóvédelmi szakemberképzés a kiszolgáltatott fogyasztók védelmének érdekében” elnevezésű TÁMOP – projekt keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában elkészült Fogyasztóvédelmi keresztrejtvényt, rajzoltak megtévesztő reklámot, megpróbálták érvényesíteni jogukat hibás teljesítés esetén, jegyzőkönyvet készítettek fogyasztói kifogásról. Ezen kívül egy négytagú család részére összeállítottak egy egész napos étkezést reklámújság alapján, ahol szempont volt, hogy egészséges legyen és lehetőleg olcsó is. Lóugrás rejtvény megfejtésével bebizonyították, hogy a sakk lépést is ismerik, nem csak a fogyasztóvédelmi ismereteket sajátították el.
 
 
Ezúton is még egyszer gratulálunk a győzteseknek és minden résztvevőnek. A versenyről és az eredményhirdetésről a képek  itt találhatók: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15

 

A FEOSZ rajzpályázata nyerte el a legjobb fiataloknak szóló kampány díját az Európai Unióban

2008-ban elõször osztották ki a fogyasztók felvilágosítását szolgáló európai kezdeményezéseknek járó díjat Brüsszelben. A fogyasztók tájékoztatását elõsegítõ verseny mottója „Ismerje meg jogait! Éljen jogaival!” volt. A versenyen – amelyen minden tagállam gyõztes kampánya indulhatott – a FEOSZ nyerte el rajzpályázatával a legjobb - fiataloknak szóló - kampány díját. A versenyre nevezett pályamûvek között szerepelt a légiutas jogokról, az internetes csalásokról, a megtévesztõ reklámokról, az élelmiszerekrõl való tájékoztatásról szóló kampány is.

További információ

 Irodalmi pályázat középiskolásoknak

 A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége irodalmi pályázatot hirdet középiskolások számára.  Az alkotások tárgya lehet minden, ami a fogyasztóvédelem szempontjából kiemelkedően fontos illetve figyelemfelkeltő. A részletes pályázati kiírást az érdeklődők itt olvashatják.

 
A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által meghirdetett irodalmi pályázaton novella kategóriában a debreceni Kenyeres Dániel győzött Talpig mocsokban című pályaművével. Vers kategóriában a nyíregyházi Lakatos Anita Boltban című verse bizonyult a legjobbnak a zsűri szerint. Az a szakvezető tanár, akinek a legtöbb diákja vett részt a pályázaton szintén nyíregyházi, Kropogné Kiss Zsuzsa. A legjobb novella és a legjobb vers itt olvasható.

 

Mennyire vagy tudatos vásárló? Megtudhatod az alábbi feladatok segítségével.

Rejtvények haladó boltkórosoknak

Diákfelmérés
 


A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége egy felmérést készített a középiskolások körében, amelynek a célja az volt, hogy képet kapjunk a fiatalok (14-18 éves korosztály) fogyasztói szokásairól, valamint arról, hogy mennyire tölt be hangsúlyos szerepet a mindennapjaikban a fogyasztóvédelem.
Az országban több mint háromszáz középiskolába juttattunk el egy 25 kérdésbõl álló kérdõívet, amelyet negyvennégy középiskola 1075 diákja küldött vissza.

Felmérés eredménye

Sajtóhivatkozások:
Origo
Népszava
HírExtra

Utazni készülsz a családoddal vagy a barátaiddal? Jó, ha tudjátok mire kell odafigyelni a szervezésnél!

Utazási tudnivalók


 

"Fogyasztóvédelmi kisokos kisokosoknak" címmel megjelent a FEOSZ új kiadványa

Az elsõsorban általános iskolásoknak szóló, zsebben elférõ, játékos kiadvány célja az, hogy az ABC betûit sorba véve a diákok egy-egy fogyasztóvédelemmel kapcsolatos fogalommal ismerkedjenek meg. Így többek között az árfeltüntetés szabályáról, a békéltetõ testületi eljárásról, az elõlegrõl, jótállásról, panaszkezelésrõl, reklámról kaphatnak rövid összefoglalót.

Vetélkedõ

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége 2008. június 2-án „Élelmiszerek – egészséges táplálkozás” címû fogyasztóvédelmi vetélkedõt szervezett középiskolás diákok részére.

A versenyre 24 csapat jelentkezett az ország különbözõ részeibõl. A 3 fõs csapatoknak egy tesztlapot kellett kitölteni a selejtezõ során. A tíz legtöbb pontot szerzett csapat részvételével került megrendezésre Budapesten a döntõ.

Feladatlap megoldás
Döntõn elért helyezések

Telefonáljunk okosan!

Manapság egyre több fiatalnak van mobiltelefonja. Többségük kívülrõl tudja, hogy mit tud az általa használt készülék. Azt viszont valószínûleg jóval kevesebben tudják, hogy például mit kell tenni, ha kifogásuk van a telefonszámlával kapcsolatban vagy milyen következménye van annak, ha a hûségnyilatkozat letelte elõtt mondják fel az elõfizetõi szerzõdést.

Telefonáljunk okosan!

Fogyasztóvédelmi ABC

Tudod, hogy mi a különbség például az elõleg és a foglaló között vagy azt, hová tudsz fordulni, ha nem sikerül a kereskedõvel vagy a szolgáltatóval rendezned az ügyet? Az alábbi tájékoztatóból megtudhatod ezt és még sok mást is.

Fogyasztóvédelmi ABC


 

Rajzpályázat 2006-2007

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége rajzpályázatot hirdetett általános iskolás diákok részére. A résztvevõk tetszõleges méretû (A5-tõl A2-ig) és technikájú (festmény, grafika, szénrajz stb.) alkotásban mondhatták el a véleményüket az alábbi témákban:


 

  • Tudjuk mit eszünk? - Mit rejtenek a címkék?
  • Mit vetetnek meg velünk? - Milyenek a Magyarországon látható reklámok?
  • Hogyan reklamálj, ha hibás az áru? - Képregény maximum 8 kockában


Rajzok

Európai Unikumok

A Katona József Könyvtár és a Dél-alföldi Régió Europe Direct irodái "Európai Unikumok" címmel fogyasztóvédelmi vetélkedõt szerveznek a régió középiskolás diákjai számára.

Bõvebb információ itt.

Tudatos vásárló leszek! - 2007

Fogyasztóvédelmi vetélkedõ a közép-magyarországi régió középiskolás diákjai számára.

2007. április 27-én a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége vetélkedõt rendezett a közép-magyarországi régió középiskolás diákjai számára. A vetélkedõre elõzetesen negyvenhat 3 fõs csapat jelentkezett. A vetélkedõ napjának délelõttjén végül negyven csapat részvételével került megrendezésre az írásbeli selejtezõ, amelynek során a résztvevõk a mindennapi életben elõforduló témákon keresztül tesztelhették fogyasztóvédelmi ismereteiket. A pontszámok összesítését követõen az öt legtöbb pontot szerzett csapat részvételével került megrendezésre a délután folyamán a döntõ, ahol a csapatok a Fogyasztóvédelmi Fõfelügyelõség, a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelõsége, valamint az Oktatási Minisztérium képviselõibõl álló zsûri elõtt mérkõztek meg.

A vetélkedõn résztvevõ diákok oklevelet kaptak, az elsõ három helyezett csapat tagjai pedig tárgynyereményben részesültek.

Képek a vetélkedõrõl
A selejtezõ eredménye
Tesztlap

Tudatos vásárló leszek! - 2006

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a fogyasztóvédelemhez kapcsolódó, a "Tudatos vásárló leszek!" címû kiadványra épülõ vetélkedõt szervezett 11. évfolyamos budapesti diákok számára 2006. szeptembere és decembere között. A vetélkedö során a diákok olyan, a mindennapi életben eloforduló témákon keresztül tesztelhették fogyasztóvédelmi ismereteiket, mint például a vásárlás, az utazás vagy az internet. A fordulók során a résztvevõknek a FEOSZ honlapján közzétett feladatokat kellett megválaszolni, és interneten keresztül visszaküldeni. A három fordulós versenyben a csapatoknak a hagyományos kérdések megválaszolása mellett interaktív feladatokat is meg kellett oldaniuk: például fogyasztóvédelmi szempontból tesztelniük kellett egy bevásárlóközpontot vagy megtervezni egy síutat.

A fordulók során a pontszámokat összesítettük, majd a hat (mivel az ötödik helyen holtverseny volt) legtöbb pontot szerzett csapat vett részt a 2006. december 1-jén megtartott döntõn.

A vetélkedõ minden résztvevõjét oklevéllel, az elsõ három helyezett csapat valamennyi diákját pedig 6.000 forintos könyvutalvánnyal jutalmaztuk, tanáraiknak pedig éves Kosár magazin elofizetést adtunk ajándékba.

Helyezések
Képek a vetélkedõrõl
I. forduló kérdései (vásárlás)
II. forduló kérdései (internet)
III. forduló kérdései (utazás)

Válogatás a Fogyasztók Hónapja kampány keretében beérkezett pályaművekből

A Fogyasztóvédők Országos Egyesülete és a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége által szervezett Fogyasztók Hónapja kampány keretében számos pályamű érkezett az iskolásoktól. A diákok közül sokan fényképek megküldésével mutatták meg, hogy mit tesznek egészségük megőrzése érdekében, míg mások írásos anyaggal pályáztak a kampányban. A fényképekről készült összefoglaló ide kattintva tekinthető meg, a beérkezett írások pedig alább olvashatóak el. Ezúton is gratulálunk az ifjú tudatos fogyasztóknak!

 

 

 

Az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak írásos pályamunkája.

 

Indul az Országos Fogyasztóvédelmi Suliverseny! – 2013. december 1-től már beküldhetőek a megoldások

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesülettel karöltve idén is meghirdeti az Országos Fogyasztóvédelmi Suliverseny kampányt a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával. A versenyben 12-16 éves diákok vehetnek részt az ország bármely iskolájából, feladatuk négy fordulón keresztül havonta megoldani az adott témakörhöz kapcsolódó sulitotót, rímes verset írni, illetve fényképeket elkészíteni.

Háromfős csapatok jelentkezését várjuk – egy iskolából több csapat is szerepelhet – ehhez pedig nincs más dolguk, mint 2013. december 1-től kezdődően a www.feosz.hu weboldalon regisztrálni és kitölteni a honlapon szereplő fogyasztóvédelmi totót a „Kattintson” linkre kattintva, és az adott témakörhöz tartozó rímes verset írni, valamint fotópályázat keretében fényképet készíteni.  

 
Fontos tehát, hogy mindhárom feladat teljesítése szükséges a teljes pontszám esetleges eléréséhez. A verset, illetve a fényképeket a sulitoto@feosz.hu e-mail címre várjuk.
 
Minden fordulóban a feladatok megoldására kb. három hét áll rendelkezésre, az első forduló határideje 2013. december 25-e. Ezt követően a helyes válaszokat és az aktuális pontállást is megkapják a csapatok. A kampány során négy forduló kerül lebonyolításra havonta 2013 márciusáig különböző témakörökben, amelyek a következőek: jótállás-szavatosság, internetes vásárlás, termékbemutatók, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok. Minden forduló három részből áll: totó kitöltése, ehhez kapcsolódóan rímes vers megírása, valamint fényképek elkészítése. Az egyes fordulók során eljuttatott megoldásokat szakértő zsűri értékeli, majd visszaküldi a helyes válaszokat, a részpontokat és a fordulóra vonatkozó tájékoztató anyagot.
 
Az utolsó fordulót követően kapják meg a csapatok az összpontszámaikat, amelyből kiderül az elektronikusan lebonyolításra kerülő verseny végeredménye, erről külön e-mail útján értesítjük a versenyzőket. 2014 áprilisában a legjobb teljesítményt elérő hat csapat személyesen versenghet egymással a Budapesten megrendezésre kerülő döntőben.

Emlékeztetőül: az első fordulóban - amelynek témaköre a jótállás-szavatosság - a totó, a vers és a fényképek beküldési határideje 2013. december 25. ! Jó játékot kívánunk mindenkinek!